Една нерадостна констатация: светът застарява и дебелее, особено развитите страни. В последните десетилетия проблемът с наднорменото тегло от естетически стана здравен, социален и икономически. Растат разходите за здраве, вследствие на заболявания, свързани с наднорменото тегло. Властите се принудиха да решават проблема с дебелите си граждани наравно с геополитическите си и икономически стратегии. Как постигат това в различните страни, нека видим:

1. Япония.

Япония е решила много успешно проблема с наднорменото тегло и сега мисли как дълголетниците да не съсипват здравната ѝ система. В страната процентът на хората с наднормено тегло е около 3.5%. Това отчасти се дължи на самите традиции на страната, отчасти на закона, който определя максималния размер на талията на гражданите.

През 2008 година бе приет закон под името "Метабо", според който максималният размер на талията за възрастни не трябва да надвишава 90 см при жените и 85 см при мъжете на възраст между 40 и 74 години.

Тези граждани, чиято талия противоречи на закона, задължително посещават диетолози и изпълняват набор от мерки за намаляване на теглото. Местните здравни власти дори имат право да глобят нарушителя.

2. Китай.

Китайците използвали акупунктурата за борба със затлъстяването от векове. Изследване, поръчано от лечебните заведения в Хонконг показва, че тази техника наистина работи.

3. Нова Зеландия.

В Нова Зеландия, един от четирима възрастни страда от затлъстяване, така че страната започна да отказва влизане на тези, които имат твърде много „свръхбагаж“ по тялото. Имиграционната служба изискват тези, които искат да живеят в страната, да преминат медицински преглед, и на своята интернет страница посочва, че теглото им е свързано с дългосрочните рискове за здравето.

4.Дубай.

На19 юни правителството на Дубай стартира специална програма - гражданите получават финансова подкрепа, ако намалят теглото си. Участниците в програмата, които загубят два или повече килограма, до 16 август - края на Рамазана - получават възнаграждение под формата на злато, равняващо се на килограмите, които са свалили. Трима участници, отслабнали повече от всички останали, ще получат и златни монети на стойност 20 хиляди дирхама, което се равнява на 5 500 долара.

5. САЩ.

В САЩ отслабването е бизнес и то печеливш – от фитнес програми, диетични режими до хирургия, всеки може да намери своята ниша. Доколко това е ефективно? През тази година САЩ преотстъпи първото място в списъка на най-затлъстелите нации на Мексико, но все още са далече от решение на проблема. Една от най-обещаващите терапии в момента е „прахосмукачката“ за стомаха – при нея се имплантира тръба в стомаха, свързана с така наречения "кожна порт", което в крайна сметка позволява да се изпомпва до 30% от консумираната храна, преди да бъде смляна.

6. Европа.

Европа обикновено решава проблемите си с данъци. През 2010 г. правителството на Дания стана първото в Европа, което въведе данък върху бонбоните, шоколада и сладоледа (25%). В Германия – европейската нация с най-висок процент на затлъстели хора, пък се опитаха да въведат данък „затлъстяване“, след като данните показаха, че годишният разход за лечение на пациенти с наднормено тегло на страната достига 21.7 милиарда евро.