Азиатските пазари отчетоха понижения днес, а регионалният индекс е на път да изгуби спечеленото от началото на годината и да запише най-дългата губеща серия от ноември насам, след като протоколът от последната среща на Федералния резерв на САЩ показа, че ръководителите на Фед подкрепят ограничаването на стимулите за щатската икономика през тази година, информира Bloomberg.

Акциите на Mazda Motor Corp, която генерира 30% от приходите си в Северна Америка, поевтиняха с 2.5% днес. Спадът при Aboitiz Equity Ventures Inc., която инвестира в енергетика и банки, бе от 7.7% в Манила, след като пазарът там бе отворен след тридневна почивка.

Австралийският производител на контейнери Brambles Ltd. отчете 4.7% спад в цената на акциите, след като обяви по-малка от очакваната печалба. Книжата на China Shenhua Energy Co., която е най-голямата китайска компания за добив на въглища по пазарен дял, поскъпнаха с 1.5% в Хонконг, след като предварителни данни показаха, че производството в Китай неочаквано бележи ръст.

Индексът MSCI Asia Pacific губеше 1.1% до 129.17 пункта по-рано днес, изтривайки ръста си от началото на годината.

Протоколът след последната среща на FOMC през юли показа, че членовете на комитета за операции на свободния пазар до голяма подкрепят плана на председателя на Фед Бен Бернанке да започне да ограничава изкупуването на държавни облигации през тази година, ако състоянието на икономиката на страната се подобри.

Индексът MSCI Asia-Pacific изтри спечеленото през 2013 г. и изостава далеч зад 15-процентното повишение на щатския индекс S&P 500 - на фона на забавянето на икономичексия растеж в Китай и спекулациите, че Фед ще ограничи стимулите, които предизвикаха разпродажба на активи в Азия и развиващите се пазари.

Японският индекс Topix днес изгуби 0.2%, а южнокорейският Kospi се понижи с 1%. Австралийският S&P/ASX 200 затвори с понижение от 0.7%, докато новозеландският NZX 50 падна с 0.6%.

Спадът при хонконгския Hang Seng бе от 0.7%, докато китайският Shanghai Composite нарасна с 0.1%. Пониженията при тайванския индекс Taiex и при сингапурския Straits Times бяха от 0.7 и 1.2%, респективно.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 губят 0.1% днес, след като вчера индексът се понижи с 0.6% до 1 642.80 пункта в Ню Йорк, което бе най-ниското му ниво на затваряне от 8 юли насам.

Доларът поскъпва спрямо повечето основни валути преди очакваните днес данни за щатския имотен пазар и за заетостта, които могат да покажат, че възстановяването на икономиката на страната продължава и от своя страна - да подкрепят ограничаването на стимулите.

Доларът поскъпва с 0.5% до 98.17 йени за долар. Повишението спрямо еврото е от 0.1% до 1.3340 долара за евро. Вчера доларът поскъпна с 0.5% спрямо европейската валута. Еврото се повиши с 0.4% до 130.96 йени за евро.

Очакванията на икономистите са, че индексът на цените на жилищата в САЩ днес ще покаже ръст от 0.6% за юни след повишение от 0.7% в предходния месец.

Продажбите на нови имоти в САЩ вероятно са били на ниво от 487 000 на годишна основа през миналия месец след достигнатия петгодишен връх от 497 000 през юни.

В отделно проучване икономистите очакват данните от Министерството на труда да покажат, че броят на молбите за помощи при безработица в САЩ, след първоначалния едноседмичен период, е намалял до 2.96 млн. в седмицата до 10 август.

Първоначалните молби пък вероятно са нараснали до 330 000 за седмицата, приключила на 17 август, в сравнение с 320 000 в предходната седмица.