Американски физици изобретиха най-точния в света атомен часовник. Учените се похвалиха, че за 13 милиарда и 800 милиона години, каквато е приблизителната възраст на Вселената – измереното с часовника време може да се различава от действителното с по-малко от една секунда

Този часовник работи с атоми на редкия земния елемент итербий в комбинация с лазер. Точността му е десет пъти по-висока от най-добрите съществуващи сега атомни часовници, заявяват учените.

В сравнение с кварцовия времеизмерител, новият часовник е 10 милиарда пъти по-точен. Този пробив във физиката има важни потенциални последици не само за точността при измерване на времето във Вселената, но и например за създаването на свръхточно спътниково позициониране или създаване на нови още по-точни измервателни прибори и регистратори на сили, като гравитация, магнитно поле или температура, уверяват учените.

Както всички часовници, атомните измерват времето въз основа на продължителността на физическо явление, което е повтарящ се процес, съобщава телевизия Европа.

Докато механичните часовници използват движението на махалото, повтарящо движението си в постоянен период от време, атомните часовници се основават на по-постоянна честота на светлината, уточняват учените.

Трептенето на цезиевите атоми e настоящ международен стандарт за време. Химичният елемент итербий с атомен номер 70 в периодичната система е лантанид, наречен е на името на мястото, където е открит за първи път - мината "Итерби" край Стокхолм.