С основния принос на ръста в САЩ перспективите пред икономиките на развитите държави постепенно се подобряват и дори и изтощената от кризата Европа най-накрая се присъединява към възстановяването, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Забавянето на икономическия растеж на много от развиващите се държави обаче означава, че световният икономически растеж ще остане слаб, според организацията.

"Основното в случая е, че развитите икономики растат с повече, а развиващите се с по-малко," казва пред Reuters Пиер Карло Падоан, старши икономист на ОИСР.

САЩ би оглавила икономическия растеж през тази година сред водещите икономики с повишение от 1.7%, казват от ОИСР, намалявайки прогнозата си от май, когато беше за ръст от 1.9%.

Подкрепяна от сериозните икономически стимули на централната банка, Япония се очаква да отчете 1.6% икономически растеж през тази година, като прогнозата остава без промяна, в сравнение с май.

В същото време Европа, която забавяше ръста на световната икономика в последните години заради дълговата криза, най-накрая предлага добри новини, като от ОИСР за завишили прогнозите си за икономическия растеж във Франция и Германия.

Франция се очаква да отчете 0.3% ръст на икономиката през тази година, в сравнение с очакваното през май свиване от 0.3%, докато икономиката на Германия се очаква да нарасне с 0.7%, в сравнение с прогноза за ръст от 0.4% през май.

Извън Еврозоната от ОИСР очакват Великобритания да отчете 1.5% ръст на БВП или почти двойно по-голяма, в сравнение с прогнозирания през май ръст от 0.8%.

Въпреки че растежът при водещи икономики се ускорява, неговото забавяне в много развиващи се държави вероятно ще окаже влияние върху ръста на световната икономика, смятат от ОИСР.

Китай е изключението сред развиващите се икономики, като се очаква ръстът на икономиката на страната да се ускори през годината и да достигне 7.4%.

На фона на ръста на щатската икономика от ОИСР смятат, че вече е уместно Федералният резерв да започне да ограничава изкупуваните количества облигации.

От Фед обявиха през май, че обмислят ограничаване на стимулите.

В Еврозоната ЕЦБ трябва да запази възможността за понижаване на основната лихва в случай, че възстановяването на икономиката изгуби инерция, според ОИСР.

На фона на очакваното свиване на италианската икономика с 1.8% през тази година, Падиан заявява, че задлъжнелите страни от Южна Европа трябва да все още имат нужда от по-облекчена монетарна политика.