Холандската ING Groep NV, която планира първично публично предлагане на акции на европейското си застрахователно подразделение през следващата година, обяви, че не е поставяла окончателен таргет за капитала на компанията и повтори, че е възможно и отделянето й, информира Bloomberg.

IPO-то е планирано за втората половина на 2014 г.

Коефициентът на платежоспособност на подразделението пада в последните три месеца, след като кредитният рейтинг на Франция бе понижен, казват от компанията.

ING, която е най-голямата холандска компания за финансови услуги, иска да си гарантира, че застрахователният й бизнес е достатъчно добре капитализиран, за да отговори на регулаторните изисквания и на рейтинговите компании преди първичното публично предлагане или евентуално отделяне.

Акциите на ING поскъпват с 26% до близо 9% от началото на годината.

От ING обявиха, че са в крайната фаза от наложената от ЕС програма за преструктуриране, след като компанията получи спасителни средства от правителството през 2008 и 2009 г. ING трябва да се освободи от застрахователното си подразделение до 2018 г.

Компанията е продала активи за 23 млрд. евро при преструктурирането си и очаква още 1.5 млрд. евро от бъдещи сделки, които ще бъдат използвани за намаляването на задълженията на компанията.