Новото в следващия програмен период 2014-2020 г. е, че пари ще бъдат отпускани срещу реформи. Това заяви представителят на Европейската комисия в България Огнян Златев по време на дискусията "Седемте европътя пред България до 2020: предизвикателства пред бизнеса".

Дискусията се провежда в сградата на Европейската комисия на ул. "Раковска 124" и в нея участват вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, както и представители на българската администрация и българския бизнес, предаде БГНЕС.

„Една от характерните новости в новата финансова рамка е, че пари ще бъдат отпускани срещу реформи и се отделя внимание на постигане на целите на Европа 2020“, каза Златев. „Особено важен е начинът, по който тези средства ще се планират и се обръща особено значение на малкия и среден бизнес като фактор за растежа, за да бъдат преодолени последиците от икономическата криза. На 24 и 25 октомври тази година ще бъде открита Седмицата на малките и средни предприятия“, припомни Златев.

Днешният форум е много полезен, защото слага началото, при което започваме да влизаме в детайлите на новия програмен период, заяви в словото си вицепремиерът Зинаида Златанова. Публичните инвестиции са важни, но философията на новия програмен период е насочена към бизнеса и създаването на нови работни места, продължи тя.

В последните месеци дебатът за това ще става все по-интензивен, защото политиката на сближаване на ЕС е вече по-различна - към стимулирането на реформи в политиката на държавите–членки.

Няма държава, която да е пощадена от бюджетни ограничения, припомни Златанова.

Попитана дали има яснота за размера на средствата от еврофондовете, Зинаида Златанова заяви, че ще има яснота за финалната сума тогава, когато бъде окончателно оформена еврофинансовата рамка за всички държави членки и институции, предаде и novini.bg. Трябва да приключат всички процедури в Европарламента, добави още тя.

Нееднократно съм заявявала, че всичко, което имаме в момента е фиктивно, каза Златанова. По думите й продължават преговорите. В момента се предоговаря един нов фонд, който е за най-уязвимите групи в Европа, и който е трансформация от друг европейски фонд – става дума за храна и неща от първа необходимост за тези групи, обясни те. По думите й досега те са били финансиране от парите за земеделие. „България няма критики за това как се управляват еврофондовете. Дебата за начинът им на усвояване е важен. За мен финансирането е едно упражнение по тиймбилдинг за българските политици. Ние трябва да работим заедно, всички. Фондовете се програмират от три правителства, а ще бъда изпълнявани от 9, каза още вицепремиерът.

Прочети повече на novini.bg