За отпадане на американските визи за български граждани България има подкрепата на партньори както във Вашингтон, така и в Европейския съюз. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин на среща с българската общност в Ню Йорк в неделя вечерта.

Министърът и президентът Росен Плевнелиев са на посещение в САЩ, за да участват в 68-та среща на общото събрание на ООН, която започва тази седмица, припомня bTV.

„Възможно е да бъде прието законодателство, което да вдигне прага на отказите, който беше свален много ниско досега, за да може няколко членки на ЕС, освен България, да отговорят на този тип изисквания", обясни Вигенин.

В момента, за да отпаднат визите, американското посолство в София трябва да отказва на по-малко от 3% на искащите визи. След промяната този процент би бил 10% и България по-лесно би отговаряла на това условие.

За да отговори държавата на това изискване обаче, е нужна информационна кампания, за да е ясно предварително кой има шанс за виза и кой не.

„Много често този висок процент на откази се дължи на това, че много хора от България кандидатстват за визи, въпреки че ако познават правилата, те биха знаели, че няма да получат такава виза. Т.е. тука от страна на американското посолство, и от нас, трябва да разясним по-добре какви са условията все пак”, коментира още външният министър.