Залозите на хеджфондовете за понижение в цените на акциите са се понижили до най-ниските си нива от години насам, след като специалистите прогнозират продължаване на бичия пазар в следващите месеци.

Стойността на късите позиции върху европейските акции са се понижили до 144 милиарда долара, което е най-ниското им ниво от началото на статистиката през 2006 година според данни на изследователската компания Markit.

Понижение се наблюдава и при щатските компании. Едва 2.4% от акциите от широкия щатски индекс S&P 500 са заети, за да бъдат продадени на късо, което също е близо до рекордно ниска стойност.

Данните свидетелстват убедеността на хеджфондовете за по-нататъшен ръст на акциите, въпреки предстоящото в даден момент ограничаване на стимулите за щатската икономика от страна на Фед.

Стойността на активите под управление на най-големите щатски хеджфондове се е повишила със 7.5% от началото на годината.

Специалистите обясняват тази тенденция с по-големия брой „ливъриджни“ (ползващи заемен капитал) фондове, както и опасенията от регулативни мерки, които възпират част от фондовете от къси продажби.

Това е изключително тревожен сигнал, според привържениците на така нареченото контраинвестиране, следващи съвета на Бъфет- „Страхувайте се, когато другите са алчни, и бъдете алчни, когато другите ги е страх“.

Въз основа на този принцип инвеститорите трябва да са много внимателни, когато всички смятат, че пазарът ще върви нагоре. Именно подобен момент е подходящ за „скъсяване според много теории

Повод за притеснение дава ръста на световните акции с 19% от началото на годината, ставащо реалност след вече няколко години на повишение. Индексът S&P 500 се е повишил с цели 18% през последните девет месеца.