Няма механично съкращение на администрацията. Тези 10%, за които се казва в писмото на министъра на финансите, предизвикаха напрежение, но никой не е казал, че във всяка една от администрациите механично ще се режат щатовете. Това каза пред бТВ социалният министър Хасан Адемов, след като вчера от синдикатите поискаха повече яснота за плановете на правителството.

Дори и да има съкращения, няма как да има ползи за бюджета, защото в рамките на тази година има обезщетения, отпуски, неползвани отпреди 2009 г.

Въпросът е от гледна точка на това можем ли да се опитаме за пореден път да реформираме администрацията, защото в този вид тя не изпълнява предназначението, за което е структурирана, допълни социалният министър. Той уточни, че идеята е там, където има дублиращи структури, да се направи оптимизация. Ако се случи такова разглеждане на структурите на администрацията, то това щ стане след 1 януари 2014 г.

За пенсиите, Адемов обясни, че от 1 юли е предвидено връщането на швейцарското правило: "Има бурна дискусия около това какъв да бъде процентът на осъвременяване на пенсиите, индексирането. През последните 4 г. нямаше такова индексиране. През следващата година предвиждаме въвеждане на швейцарското правило, което възстановява принципа да се съобразим с инфлацията 50% и 50% от ръста на осигурителния доход.

Съгласно сегашните разчети става въпрос за увеличение с около 3%. Надеждата ни е да стигнем тези 3%. Защото 1% индексация на пенсията означава милиони. Тези 3% означават 120 млн. лева от ДОО само за 6 месеца", обясни министърът на труда.

Той каза, че близо 8,1 млрд. са заделени само за пенсии и обезщетения за следващата година. "Ако имаме по-голям БВП, по-голяма заетост, по-малък сив сектор, ще разчитаме и на по-високо оценяване. В противен случай можем да увеличим пенсиите с 15-20% сега, но после означава фалит", категоричен е Адемов.

За ранното пенсиониране, Адемов подчерта, че това е проблем на осигурителната система. Експертите предлагат да има възраст и стаж: "Осигурителният риск, който се покрива с парите от пенсии се нарича старост, а не младост, старостта се измерва с години, от тази гледна точка трябва да има възраст", категоричен е социалният министър.

За тавана на пенсиите, той уточни, че предложеното в ДОО за следващата година не е най-доброто решение, но това е положението. "Това са 35% от максималния осигурителен доход, а за следващата година се предлага той да бъде 2400 лева, което означава, че таванът за пенсиите ще е 860 лева. За максималния размер на пенсиите е казано в досега действащото законодателство, че за новоотпуснатите пенсии трябва да няма таван за тях. Ние предлагаме този текст да отпадне и да продължим с 35% от максималният осигурителен доход, и така максималният размер на пенсиите за 2014 г. да бъде 860 лева", добави още Адемов.