Първата инвестиция на Китай в земя в ЕС беше в община Бойница, Видинско. Защо многообещаващото съвместно начинание приключи безславно за по-малко от година?

По официална статистика, видинското село Бойница и прилежащата община е най-бедното място в целия Европейски съюз. Инвестицията на китайска компания обещаваше да съживи селското стопанство и да даде допълнителен поминък на хората.

Година по-късно компанията се сблъска с пустеещи земи, станали негодни за обработка, и слаби реколти и реши безславно да се оттегли.

Днес в Бойница са са раздвоени за това трябва ли да се продава земя на чужденци, съобщава БНТ.

В скоро време България ще трябва да позволи на чужденци да купуват българска земя. На практика и сега чуждестранни компании могат да извършват подобни сделки, но скоро купувачи ще може да са и чужди граждани.

Може ли да бъде удължен срокът на мораториума върху подобни сделки? Има ли въобще смисъл от подобно действие?

Този дебат е безсмислен без да си зададем въпроса дали този мораториум може да бъде удължен и какво може да се постигне с това, каза в сутрешния блок на БНТ проф. Веселин Бояджиев от катедра "Социално-икономическа география" на Софийския университет.

Комасацията не е панацея и ние не сме готови за нея, смята проф. Бояджиев. В момента върви тиха икономическа комасация и държавата бездейства, посоче още той.

Само български арендатори са готови да инвестират в българска земя заради раздробеността и липсата на хидромелиорация, смята Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Според него, в комасацията и мелиорацията е добавената стойност на българската земя.