Щатската компания Amazon и тайванската HTC работят върху смартфон от юни насам, предават водещите световни агенции. Той ще бъде предложен първоначално на водещите клиенти на Amazon.

Очаква се смартфонът да е допълнение към семейството таблети Kindle Fire, предлагани в момента от компанията Amazon.

Спекулации, че компанията работи по пускане на собствен смартфон на пазара циркулират от доста време насам и сега са потвърдени за пореден път от неназовани източници на финансови сайтове като Bloomberg и Financial Times.

Според данни на Bloomberg смартфонът първоначално ще се предлага на клиенти на Amazon, които плащат най-високия годишен абонамент от 49 паунда на годината. Този абонамент дава право на доставка на поръчаната стока в рамките на следващия ден, както и безплатен достъп до видеосъдържанието на сайта.

Според източници на Financial Times двете компании Amazon и НТС обсъждат три варианта за смартфон, като по единия са в напреднала фаза на разработка.

Пазарът очакваше онлайн ритейлърът да пусне на пазара през втората половина на тази година 4.7-инчов смартфон, но компанията излезе със съобщение, че няма да пуска на пазара смартфон през тази година.

През тази седмица от Amazon представиха последната си версия таблети Kindle Fire HDX във Великобритания, като 7-инчовият модел се предлага за 199 паунда във Великобритания. От там също така понижиха цената на предходния си модел Kindle Fire HD до едва 119 паунда.