Броят на жертвите, загинали при наводнения, земетресения и други природни бедствия през 2012 г. е най-малкият за последните10 години, съобщи Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, цитирана от БТА.

Загиналите са 9600, което е с 90% по-малко от средното за текущото десетилетие, съобщи базираната в Женева организация в годишния си доклад за световните бедствия.

Най-тежката природна катастрофа миналата година е била предизвикана от тайфуна Бофа, при който през декември загинаха 1900 души във Филипините. За сравнение вълните цунами през 2004 г. в Индийския океан отнеха живота на 226 000 души.

Въпреки намаляването на броя на жертвите миналата година, докладът отбелязва, че делът на бедните, засегнати от бедствия, е нараснал.

Според доклада информационните технологии и социалните мрежи са улеснили достъпа до масови групи хора в беда, но предупреждава за заблудата, че такива инструменти може да бъдат използвани за достъп до всички социални групи.

"Тези, които е най-малко вероятно да имат достъп до модерните технологии - бедните, необразованите, жените, са и най-уязвими от бедствията", заяви генералният секретар на организацията Бекеле Гелета.

Жертвите на бедствия, причинени от човешка дейност, през 2012 г. са били 6050, също най-малкото число след 2003 г. Пожарът в пакистанска фабрика за дрехи в Карачи, отнел живота на 240 души, е един от най-смъртоносните инциденти в тази класация.