Европейските акции отбелязаха решително понижение в сряда, прекъсвайки най-дългата си победна сесия от три години насам, след като инвеститорите анализираха резултатите на бизнеса за тримесечието. Влияние оказаха и новините около Европейската централна банка във връзка със стрес теста на банките от Еврозоната. Пазарите се повлияха още и от доклада на най-голямата китайска банка, която обяви, че е утроила количеството на „лошите заеми“ през първата половина на 2013.

„Сесията в Азия бе изключително проблемна. Проведоха се дискусии относно лошите заеми, които китайските банки отпускат, както и евентуалното затягане на мерките в държавата. Обсъдена бе и проверката, която ЕЦБ възнамерява да осъществи. Обобщено тези три неща не дадоха позитивен тласък на пазарите “, каза Guy Foster, ръководител на продуктовата стратегия в Brewin Dolphin. Общо взето може да се каже, че месеците от октомври до април ще са много умерени. Очакваме ръст в цените на акциите, който няма да е значителен“, добави той.

Банките, като един от основните сектори, допринесоха в най-голяма степен за движението на европейските индекси, след като от Европейската централна банка обявиха, че възнамеряват да направят проверка на балансовите активи на над 130 финансови институции в Еврозоната през ноември, с цел да открият евентуален риск преди обединяването в единен банков съюз за региона. Като част от проверката ЕЦБ ще поиска всички банки, които участват в стрес теста да заделят 8% от капитала си, като буфер за покриване на евентуални загуби от лоши кредити и други проблемни активи в балансите.

Анализатори от Société Générale казаха, че при методологията, по която ще се извършва стрес теста няма големи изненади. „На пръв поглед ЕЦБ е строга, както се и очакваше. Хубаво е да се види едно доста подробно описание на начина, по който ЕЦБ ще продължи с оценяването на банките, защото прозрачността е ключовата съставка за успех.“

Американските акции затвориха на по-ниски нива в сряда, включително и индекса S&P 500, който падна под рекордните нива, след като инвеститорите анализираха смесените резултати от бизнеса в Америка, в т.ч. и голямото разочарование от Caterpillar Inc. Настроенията се повлияха още и от финансовите сътресения в Китай и отслабването на европейските банки

„Приходите са такива, каквито можем да очакваме от слабо растящата икономика. Някои сектори се справят добре, докато други определено не успяват“, каза Bruce Bittles, главен инвестиционен експерт в RW Baird & Co. Намираме се във времена, в които непопулярните като „Wall of Worry“ стават значими. ”Затягането на паричната политика в Китай представлява заплаха за световния икономически растеж, която ще обхване не само европейската фондова борса, но и американската, имайки предвид значението на Китай за американския пазар“, каза в електронен коментар Fred Dickson, главен инвестиционен директор на Davidson Companie.

Технически анализ

EUR/USD

Еврото регистрира променливи нива на търговия спрямо щатския долар в средата на седмицата. След достигането на нови рекордни стойности миналата сесия, в сряда единната валута демонстрира непостоянство, като в крайна сметка нивата на отваряне и затваряне на търговията се доближаваха. Двойката стартира на цена от 1.3780, и до обяд мечият тренд бе водещ. Точно когато нагласите клоняха към връщане на предишните по-ниски стойности, посоката на движение рязко се промени и изгубените позиции бяха възстановени. След достигането на връх при 1.3792, сесията бе затворена на малко по-ниската цена от 1.3774. Ако бичите настроения се запазят, EUR/USD ще пробие съпротивата при 1.3867.

Подкрепа: 1.3459; 1.3320; 1.3102;

Съпротива: 1.3867;

GBP/USD

Британският паунд регистрира значителен спад спрямо американския долар в сряда, като почти напълно изгуби натрупаната преднина от сесията във вторник. Началото на търговията беше обещаващо за валутната двойка, след като тренда се отправи нагоре и почти достигна първата съпротива при 1.6257. Веднага след това обаче, мечите настроения поеха контрола и валутите се отправиха рязко надолу. Не след дълго те отбелязаха дъно при 1.6118. Последвалото слабо увеличение в стойността на лирата не успя да компенсира загубите и GBP/USD финишира на значително по-ниското ниво от 1.6162.

Подкрепа: 1.5883, 1.5773; 1.5424;

Съпротива: 1.6257; 1.6375

USD/CHF

Поредно понижение в стойността на долара спрямо швейцарския фрак бе регистрирано в сряда. Негативната сесия за тази валутна двойка продължава вече втори ден, пробивайки подкрепата при 0.8929 и финиширайки дори под тези нива. След старта на цена от 0.8946, тренда не демонстрира особени колебания до късния следобед, когато той бе ориентиран надолу. Само за няколко часа бе отбелязана и най-ниската точка при 0.8910. Финала настъпи на приблизително подобно ниво, на цена от 0.8921. Ако мечият тренд се запази твърде вероятно е USD/CHF да се приближи до втората подкрепа при 0.8834.

Подкрепа: 0.8929; 0.8834; 0.8760;

Съпротива: 0.9278; 0.9454;

USD/JPY

Доларът отбеляза нов спад спрямо японската йена в сряда. След като вчера посоката на движение се колебаеше и двойката се движеше в широки граници, то сесията в средата на седмицата бе доста по-категорична. Още в самото начало мечите настроения се настаниха трайно и поведоха валутите право надолу. Стойността на американският долар продължи да пада, до достигане на дъното при 97.14 около 11:00 часа преди обяд, след което двойката варира около тези нива и финишира на цена от 97.36. Ако низходящата посока на движение се запази, USD/JPY ще пробие подкрепата при 96.55.

Подкрепа: 96.55; 95.77;

Съпротива: 99.17; 100.58;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.