Доларът поевтинява спрямо повечето основни валути, след като признаците, че блокирането на правителството на САЩ се е отразило на ръста на икономиката, породиха опасения, че Федералният резерв ще отложи ограничаването на стимулите за икономиката на страната.

Доларът доближи двумесечно дъно спрямо еврото преди очакваните днес данни, които могат да покажат, че броят на хората, получаващи помощи при безработица в САЩ, нарастват. Търсенето на еврото бе стабилно преди очакваните данни, които могат да покажат по-голям ръст от очаквания в секторите на производството и услугите в Европа. Австралийската валута поскъпна, след като данни показаха ръст на производството в Китай. Малайзийският рингит нарасна във втори пореден ден преди правителството на страната да представи бюджета утре.

Доларът поевтиня с 0.1% до 1.3790 долара за евро по-рано днес, след като вчера падна до нивото 1.3793, което бе най-ниското от ноември 2011 г. Щатската валута губеше 0.1% спрямо йената до 97.30 йени за долар, след като вчера поевтиня с 0.8% и докосна нивото от 97.16, което бе най-ниското от 9 октомври. Еврото се търгуваше на ниво от 134.17 йени спрямо 134.15 вчера.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific падна с 0.2%, увеличавайки вчерашното си понижение от 0.8%.

Министерството на труда на САЩ може да обяви днес, че броят на хората, които продължават да получават помощи за безработица се е увеличил до 2.87 милиона за седмицата до 12 октомври, в сравнение с 2.86 милиона седмица по-рано, прогнозират икономисти, участвали в проучване на Bloomberg News. Броят на първоначалните молби за помощи при безработица вероятно е паднал до 340 000 за седмицата, приключила на 19 октомври, в сравнение с 358 000 в предходната седмица.

Частичното блокиране на правителството, което започна на 1 октомври, вероятно е намалило икономическия растеж на страната за четвъртото тримесечие с 0.25 процентни пункта и е струвало на САЩ 120 000 работни места през октомври, обяви главният икономически съветник на президента Барак Обама на 22 октомври.

Федералният резерв на САЩ вероятно ще забави първото си ограничение на стимулите за щатската икономика до март, според икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, проведено на 17-18 октомври. Централната банка изкупува държавни облигации и ценни книжа обезпечени с ипотеки, за да поставя под натиск дългосрочните лихвени проценти и да стимулира икономическия растеж, което от своя страна обезценява долара.

През последните три месеца доларът е поевтинял с 3.4% спрямо кошница от девет други валути на развити държави. Еврото пък е поскъпнало с 1.5%, а йената се е обезценила с 0.1%.

Очакваният днес индекс за производството и услугите в еврозоната вероятно ще отчете ръст до 52.4 пункта през този месец в сравнение с 52.2 пункта през септември, според проучване на Bloomberg сред анализатори. Това би било най-високото му ниво от юни 2011 г.

Доларът се търгуваше близо до двуседмичен минимум спрямо йената след като допълнителната лихва, която щатските държавни облигации предлагат спрямо японските, намаля, което от своя страна понижи търсенето на активи, деноминирани в долари.

Спредът между доходността на щатските двегодишни облигации и техния японски еквивалент днес се сви до 17 базисни пункта, което е най-ниското ниво от 22 юли насам. Разликата между 10-годишните облигации на двете държави е 1.89 процентни пункта, или най-малко от 12 август.

Австралийският долар възстанови част от игубеното след най-голямата си еднодневна загуба от два месеца насам. Предварителни данни показаха, че индексът на производството на Китай, изготвян от HSBC Holdings Plc и Markit Economics се е покачил до 50.9 през този месец, в сравнение с 50.2 пункта през септември.

В Нова Зеландия вносът е надхвърлил износа със 199 млн. новозеландски долара (168 млн. долара) през септември, в сравнение с 1.23 млрд. новозеландски долара за август, показаха официалните данни.

Австралийският долар поскъпна с 0.4% до 96.57 щатски цента след като вчера падна с 0.9%, отчитайки най-голямото си понижение от 21 август насам. Новозеландската валута пък добави 0.5% към стойността си до 84.37 щатски цента, след като вчера докосна нивото от 83.57, което бе най-ниското от 15 октомври.