Амбициозният план на Tesla да направи електрическите автомобили масово средство за транспорт ще изисква много електрическа енергия, пише The Verge. Изпълнителният директор на иновативната компания Елън Мъск заяви, че планира изграждането на завод за батерии, който Tesla ще притежава и управлява. „Това ще бъде много зелен завод. Ще има много слънчева енергия.

Вредните емисии ще бъдат редуцирани до нула, а до завода ще изградим база за рециклиране”, обяснява Мъск. По думите му това ще бъде най-големият завод за батерии в света.

В момента основният доставчик на батерии за електрическите автомобили на Tesla е японската компания Panasonic. Според наскоро подновения договор между двете фирми Panasonic ще достави 2 милиарда нови литиево йонни батерии за следващите четири години. Мъск посочи, че компанията вероятно ще трябва да търси и други доставчици, показвайки голям опитмизъм за увеличаването на популярността на електрическите коли, предаде Фокус.

Елън Мъск не разкри подробности за плановете си за собствено производство на батерии, като каза, че все още е рано за повече детайли. Tesla разглежда различни възможности за местоположение на производството и изглежда, че вече планира оперативни детайли за построяването на „гига завода”.