Старите неща винаги привличат хората, а вековните напитки от особено добри реколти събират рекордни суми на търговете на аукционните къщи. Дали времето е пощадило техните вкусови качества е трудно да се каже, но е любопитно да видим кои са най-старите напитки, запазени и до наши дни:

През 1990 г. археолози откриха пивоварна от времето на древната египетска царица Нефертити (около 1351-1334 г. пр. н. е.). Учените успяха да възстановят рецептата и в наши дни в Шотландия се прави бира в съответствие с тази рецепта. Цената ѝ е 75 долара за бутилка.

Този съд, който датира от около 7000 години, бе открит в Хаджи Фируз Тепе, в Иран. Запазените по него следи от вино се смятат за най-старите в света.

Тази стъклена амфора от IV век бе откртита в римски саркофаг. Една трета от нея е заета от зехтин, който защитавал виното от прокисване.

Едно от най-старите годни за пиене и до днес вина е бременското Rüdesheimer Apostelwein от 1727 г. То се съхранява в избата на градската управа на град Бремен, в която има над 12 бъчви, покрити със сложни дърворезби. Всяка бъчва носи името на един от 12-те апостоли. Виното от 1727 г. се съхранява в Бъчвата на Юда и се слави като едно от най-добрите в света. То никога не е продавано, а се е подарявало на заслужили държавници и крале.

След като от огромната 3000-литрова бъчва се източвала нова бутилка, на нейно място се доливало най-доброто рюдесхаймско младо вино. Впрочем и до днес по-голямата част от виното е от най-старото, тъй като почетният подарък бил правен в изключително редки случаи.

Токайско вино (Унгария), датираща от 1680 г.

Едно от най-скъпите вина в наши дни е херес Massandra S Sherry de la Frontera от 1775 г. Цена на бутилката на търг през 2001 г. достигна 43 500 долара.

Цената на бутилка Chateau Lafite Rothschild, реколта от 1787 г. през1985-а достигна 156 000 долара. Колко би струвала тя днес можем само да гадаем?

Бутилки шампанско на известната марка Veuve Clicquot бяха намерени в товара на потънал търговски кораб, от XIX век край бреговете на островите Оланд в Балтийско море. Бутилките бяха на дълбочина 50 метра.

Ром Vieux Rhum Anglai от 1830 г. се смята за най-стария, запазен до днес.

Бутилка уиски и бутилка джинот 1863 г. Уискито е прекарало 50 години в дъбови бъчви и в наши дни е семейна ценност на американския посланик в Обединеното кралство.

Уиски от 1870-80-те години от магазин на американската армия и флот.