Все още има много рискове пред икономическия растеж в България. Публичните дългове на страните от Европейски съюз продължават да се увеличават, макар и по-бавно като средните нива на дълга в ЕС са вече 90 процента от БВП. Няма изгледи социалното напрежение в България да затихва, предсрочните парламентарни избори са напълно възможни, а в бюджета няма буфери които да отчитат подобни рискове. Това мнение изразиха от ИПИ на пресконференция.

България се превръща в страна, пристрастена към дефицитното харчене, тъй като 2009 година държавният бюджет е на дефицит. Фискалният резерв е на минимум и остава възможността само да се теглят кредити, защото и с приватизация не могат да се съберат достатъчно пари.

Не трябва да се успокояваме от ниското ниво на дълга, защото например Румъния фалира при дълг от 16 процента от БВП, каза Десислава Николова, главен икономист в ИПИ.

От института са доста обезпокоени от предлаганите промени в Закона за банките и от увеличаване не правата на потребителите. Тези промени само ще оскъпят кредитния ресурс, смятат икономистите.

Институтът за пазарна икономика предлага 87 мерки за реформиране на социално-икономическите взаимоотношения в страната.

Сред тях са премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, облекчаване на изискванията за полагане на нощен труд, премахване на държавните субсидии в земеделието, железниците и пощите, както и отмяна на данъците с ниска ефективност - върху дивидента, наследството и върху лихвите.

Експертите в ИПИ настояват за разбиване на мопопола на НЗОК и на пенсионната система.