Ако се разхождате в парижкия квартал La Défense, няма начин да го пропуснете. Подобно на гигантска захарна пръчка, Cheminée Moretti доминира над всички сгради в околността.

Проектиран от френския художник Раймънд Морети, небостъргачът се извисява към облаците като цветна дъга. Известена още просто като Le Moretti, сградата е завършена през 1990 г. и открита през 1995 г.



Създателят й е работил с известния френски художник Жан Кокто през 1960 г. и е бил добър приятел с Пабло Пикасо. Огромен фен на джаз музиката, той е правил дизайна на обложките на албуми за много от най-великите музиканти на жанра. Морети почина през 2005 г. и днес сградата му е един от спомените за невероятните му творби.



Цветната кула представлява 32-метров вентилационен комин, който е покрит с 672 цветни тръби, изработени от фибростъкло. Ако те се наредят на земята в права линия, тя ще е дълга повече от 22 км.



Тръбите на Le Moretti са смес от 19 различни цвята и са с диаметър от около 3 до 30 см. Художникът специално е избрал смес от топли и студени нюанси, които едва доловимо се променят - в зависимост от светлината.

През нощта прожектори осветяват сградата, а през деня цветовете й се отразяват в прозорците на близките сгради. Те изглеждат като цветни завеси, а съседите имат късмета всяка сутрин да се събуждат с нещо весело пред очите си.



Поставянето на тръбите е отнело 2100 часа на 200 души, които са работили по проекта.