Белоснежни коридори и стъклени стени – новия офис на компанията SOHO в Шанхай сякаш е пренесен от далечното бъдеще. Смелият проект на специалистите от архитектурното бюро AIM Architecture е изпълнен в офис комплекса Фусин, в най-бързоразвиващия се град на Китай.

Офисът изглежда като камара натрупани магазинни витрини – той е изцяло направен от стъкло и блестящи повърхности: прозрачни тавани, прегради и стени, през които се виждат техническите съоръжения, и много, много прозорци.

От самия вход посетителите попадат в истинска матрица - стерилен бял коридор с LED осветление.

В допълнение, полупрозрачните повърхности отразяват градския пейзаж на Шанхай и динамични интериорни сцени са смесени и преплетени с по-статичните градски пейзажи.

На пръв поглед се създава впечатление, че служителите работят в огромен стъклен буркан, но в действителност вътре цари лекота, като архитектите търсели именно този ефект: стъкла и огледала, които взаимно се отразяват, съвършено изтривайки представите докъде се простират границите на помещението.

Това условие е поставил клиента с идеята да демонстрира възможностите си на своите клиенти.

Основният строителен материал е тонирани, закалено стъкло и огледала. Строителите използвали повече от 20 000 квадратни метрастъкло, за да се изградят вътрешността на централата на SOHO. Сега от китайската компании могат да говорят за прозрачност на своята дейност както в пряк, така и в преносен смисъл на думата.