В края на 1800 г. лорд Палмерстън, британският министър-председател по онова време, поръчал изграждането на няколко морски крепости в пролива Солент, за да защити портсмутското пристанище от френската инвазия след новината, че Наполеон III е станал император на Франция.

Атаките никога не станали реалност, но британците продължили да подсилват крепостите с оръдия и ги поддържали близо век. След извеждането им от експлоатация през 1980 г. фортовете са продадени на частни лица.

След преобразяване за 3 млн. паунда (4.85 млн. долара) едно от тези укрепления днес е луксозен хотел, а две други крепости скоро ще го последват. Това е Spitbank Fort, който разполага с осем апартамента. Друга водна крепост - No Man’s Land Fort, ще бъде превърната в още по-голям хотел, а Horse Sands Fort е музей.

Horse Sands Fort и No Man's Land Fort са построени, за да защитават бреговете на Великобритания срещу кораби, а Spitbank Fort е бил втора линия на защита. През 1982 г. Министерството на отбраната изважда крепостта от експлоатация и оттогава историческата забележителност е в ръцете на частни собственици.

През този период фортът е използван, за да бъде домакин на различни програми, като например танцови и риалити шоута. За кратък период от време той се превръща в музей.

Настоящите собственици купуват крепостта през 2010 г. и след обстойни ремонти я превръщат в хотел, който отвори врати през втората половина на 2012 г. Spitbank Fort Hotel сега разполага с девет луксозни стаи за гости, три бара, три ресторанта, винен бар на покрива, винарска изба, библиотека, горещ басейн, сауна и други.

Много от оригиналните характеристики на крепостта са запазени, включително откритите тухлени стени, крепостните прозорци и няколко стари оръдия.