Успешната форекс търговия, използвайки технически анализ, зависи много от правилното прилагане на техническите индикатори. В този аспект инструментите на Фибоначи не са изключение, смята Александър Колинс от PipBurner.com.

Доста лесно е да се приложи един инструмент, като нивата на Фибоначи със задна дата, когато ценовото действие е приключило и елегантно се вписва в графиката. Истинското предизвикателство обаче е как да се прилагат Фибоначи инструменти, когато се опитваме да определим къде корекцията ще свърши и основното движение на тренда ще се възобнови.

Ето някои от най-честите грешки, които инвеститорите допускат, когато използват инструменти на Фибоначи и как могат да бъдат избегнати:

1. Построяване на нива на Фибоначи в краткосрочни рамки

Това е може би най-често срещаната грешка, правена от търговците при използване на нивата на корекции по Фибоначи.

Защо това е така?

Пазарната активност на форекс пазара в кратък период от време, като например 15 минути или 1 час, е твърде кратка, за да се определи ефективно трендът на валутата.

Това, което търговецът може да види като силен низходящ тренд на 1-часова графика или на 4-часова графика, може действително да бъде корекция на дневна графика.

Да се опитвате да начертаете корекция с Фибоначи инструмент на по-кратък срок ще завърши с катастрофа.

Трендовият модел на валути за по-дълъг период от време, като например дневна графика, обикновено е по-добър определящ фактор на този тренд.

Най-доброто нещоь, което може да направите, е да използвате по-дълъг срок, за да определите тренда, да приложите инструмента и след това да преминете към по-кратък период от време, за да вземете вашите решения за влизане.

2.Прекомерно разчитане на инструментите на Фибоначи

При Forex е лоша практика да използвате само един показател за извършване на вашия технически анализ.

Потвърждението на входа става най-добре, като се използват два или три показателя, които се подкрепят, и Фибоначи инструментите не са изключение.

Като пример, нека приемем, че валутната двойка е в процес на низходяща корекция след особено силен възходящ тренд.

Къде е вероятно корекцията да спре, особено като се има предвид факта, че има пет възможни нива на ретрейсмънт (23.8% и 38.2 %, 50%, 61,8%, 100%)?

Това е мястото, където трябва да се насочи към други показатели като Stochastics, MACD или RSI за помощ.

3. Неправилно прилагане на Фибоначи инструменти

Много пъти трейдърите просто го прилагат неправилно. Какво означава неправилно? Фибоначи инструментите са най-добре изобразени от достигнатия връх до достигнатото дъно.

Ако търговецът не използва най-високите или най-ниските точки на графиката за прилагане на функцията, неточността е налице и това е ясен пример за неправилно прилагане.

Друг пример е прилагане на функцията от сянката на свещ към тялото на свещ или обратно. Трейдърът трябва да бъде последователен. За най-добри резултати винаги чертайте от върха на горната сянка (фитила) на свещта, което е върхът, до фитила на долната сянка на свещта, обозначаващ дъното.

Това са най-често срещаните грешки, направени от страна на търговците, при използването на Фибоначи инструменти. Избягвайте тези грешки, за да получите възможно най-добри резултати от инструментите на Фибоначи.

* Източник: Варчев Финанс