Когато става въпрос за запазване на стойността си с времето, електрическите автомобили не се представят особено добре. На практика те заемат дъното на класациите по този показател. Други модели, които също губят бързо от стойността си, са модели в края на жизнения си цикъл, които ще бъдат заменени скоро от по-нови версии.

В класацията на стойността на старите автомобили на компанията ALG Inc. моделите, загубили най-много от покупната си цена след три години, са електрическият автомобил Nissan Leaf, следван от Lincoln MKS и Mercedes-Benz CL Class - двуврат седан, който ще бъде заменен съвсем скоро от по-нова версия.

И трите модела запазват едва 36% от продажната си цена след три години, според направената класация.

Моделът Nissan Leaf се оценява на 10 555 долара след 36 месеца, на фона на 15 755 долара за Lincoln MKS и 41 508 долара за Mercedes-Benz CL. И докато стойността на последния модел изглежда относително висока, то возилото е загубило близо 74 000 долара от продажната си цена само за три години.

Традиционно правило е, че автомобилите се обезценяват с около 55% след първите три години на ползването им.

Като цяло търсенето на електрически автомобили на старо е слабо. Технологията все още е нова, произвежданите бройки са относително ограничени и стойността на продаван автомобил е значително по-висока в сравнение със серийните автомобили. Още по-сложно става по отношение на резервните части за този род автомобили, които, освен че са значително по-скъпи, се намират и по-трудно.

Компанията Nissan представи електрическия модел в края на 2010 г., като от тогава насам от компанията представиха нов по-евтин модел през март.

Продажбите на Nissan Leaf са нараснали близо три пъти през тази година до около 18 000 в САЩ за първите десет месеца, но все още са далеч под очакванията.