Северна Корея е страната, в която цари най-дълбокото информационно затъмнение в света. В нашия свят, определян от развитието на информационните технологии, често това се приема като синоним на крайна изостаналост.

Развитието на скъпоструващата ядрена програма на страната на фона на постоянната заплаха от глад на населението ѝ също буди въпроси.

Така че фактът, че севернокорейската столица Пхенян има метро може да бъде сам по себе си учудващ за някои. Още по-учудващо е, че Северна Корея се сдобива със собствен метрополитен много преди богатата Южна Корея.

Метрото в Пхенян е създадено по съветско вдъхновение в голяма степен като витрина на севернокорейското богатство за външните наблюдатели.

То е най-дълбокото метро в света — по военни съображения е построено на дълбочина от 20 до 110 м под земята, за да служи като убежище при ядрено нападение. Освен това Пхенянското метро е и едно от най-евтините в света — билетът, който плащат няколкото хиляди пътници всеки ден, струва 5 севернокорейски вона или около 0.03 американски долара.

Откриването се състои през 1973 г. след пет години строителство

Главните станции на метрото на Северна Корея, достъпни за чужденци, смайват с цветове и стенописи. Самите влакове са зелени и червени.

Вижте още: Невероятни факти за метрото по света

В станциите хората се спускат по разноцветни ескалатори, на тях светят полилеи, а светлината им се отразява в мраморни колони и блестящи тавани. Метрото в Пхенян е проектирано да стресне чужденците с лукса си.

Според много наблюдатели тези впечатления се отнасят само до двете разкошни станции, а останалите 15 са съвсем обикновени. Дали е така никой не може да каже – достъпът е контролиран и никой не може да пристъпи отвъд това, което му е разрешено да види. А контактите между чужденците и местните хора севернокорейските власти всячески се стремят да сведат до минимум.

Затова, както и за всичко в Северна Корея, метрото остава малко или много загадка.