В някои страни са установили, че строителството на голяма петролна платформа е много по рентабилно за държавата от това да събира част от доходите на гражданите си. Гражданите на голяма част от петролните монархии дори и не са виждали как изглежда подоходна данъчна декларация. Начините, по които държавите без данък върху доходите се справят, са различни – данък върху вноса или определени категории стоки, държавни монополи. Така или иначе, нека видим десет държави, които нямат данъци върху доходите:

10. Кувейт.

Само 7% от работниците в Кувейт се трудят в частния сектор, всички останали са заети в сектора на услугите, включително петролния, който е източник на 90% от доходите ба малката персийска държава. Публичната компания Kuwait Oil Company осигурява достатъчно приходи за държавата, за да бъде избегнато облагането на гражданите.

9.Бахрейн.

Както и Саудитска Арабия, Бахрейн с която кралството дели петролното находище в Абу Сафа, получава голяма част от своите приходи от петрол. Друг голям източник на доходи са чужденците, пребиваващи в страната, както и финансовият сектор. Бахрейн разполага с ключов за Близкия изток финансов сектор, след като войната от 1975 г. принуди ливанските банкери да преместят бизнеса си тук. Един пример как приемането на бежанци може да е икономически изгодно.

Вижте още: Държавите, в които живеят най-много мултимилионери

8.Монако

Въпреки липсата на петрол, Княжество успява да осигури достатъчно приходи, без да облага гражданите си, благодарение на добре обмислена система, включваща приходи от казина и поддържане на монопол в някои сектори, като например разпространението на тютюн и ттелекомите.

7. Британските Вирджински острови.

Особеното на Британските Вирджински острови е, че те формално имат данък върху доходите, просто той е 0%. В страната физическите лица не се облагат за сметка на компаниите със седалище в офшорната зона.

6. Саудитска Арабия

Друга стратегия, която разчита на петрол, е тази на Саудитска Арабия. Кралството е освободило от данъци както гражданите си, така и всички чуждестранни фирми, с едно изключение. Чуждестранните компании плащат за проучване на петролни находища, а след това Саудитска Арабия взема 20% от печалбите им. В допълнение те плащат задължителната за мюсюлманите милостиня Закат, която се изчислява като процент от притежавана собственост.

5.Бермудите

Берумдите, едно от най-скъпите места на планетета и данъчен рай, са пример за брилянтна икономическа политика – да събереш на архипелаг много богати хора, обещавайки им нулеви данъци, след което да печелиш от луксозното им потребление. Бермудите облагат единствено вноса, но с доста висок процент.

4. Каймановите острови

Тъй като нямат система за социално осигуряване, здравеопазване и пенсии, Каймановите острови нямат нужда и от данък върху доходите. Архипелагът има годишен доход от 326 милиона долара от туризъм и представлява банков рай. Когато към това се добави данъкът върху вноса и бюджетът е готов.

3. Андора.

На пръв поглед изглежда мистерия как държава може да оцелее без да облага нито доходите, нито имуществото на гражданите. В страната в държавния сектор са заети едва 2% от населението, с което се съкращава значителен разход. Местната икономика се поддържа платежоспособна благодарение на високите такси върху алкохола и цигарите, както и акциза върху горивата.

Вижте още: Държавите с най-висок данък върху доходите

2. ОАЕ

Липсата на преки данъци за гражданите е за сметка на корпоративен данък в размер на 55% за компаниите, които експлоатират петрол. А и при вторите най-високите доходи на глава от населението, едва ли много хора се нуждаят от социални помощи.

1. Катар

Катар може да разчита на своите петролни запаси, държавни инвестиционни фондове и корпоративните данъци върху компаниите, експлоатиращи този ресурс, за да осигури комфортен живот на гражданите си. Ако чужденците са освободени от всички преки данъци, местните хора вместо подоходен данък плащат данък за медицинско обслужване в размер до 5% от доходите.