Да бъде въведен таван в цените на обществените поръчки в строителството, над който те ще бъдат разделени на лотове. По този начин и по-малки инвеститори ще могат да участват в тях. Идеята е на министъра на инвестиционното планиране Иван Данов, който отчете дейността си за годината и представи приоритетите си за следващата.

Строителни разрешителни за над 134 млн. лева е издало Министерството на инвестиционното проектиране досега, отчете Данов. В същото време в бранша липсва прозрачност, тъй като 90% от поръчките се печелят от 8% от фирмите в сектора. Поради тази причина той предлага всяка обществена поръчка с цена над 10 млн. лв. да бъде разделена на по-малки.

Ведомството си поставя амбициозната задача да създаде електронен кадастър, съобщава БНТ.

- Имаме желание да насочи кадастъра към реализирането на задачата с най-съвременни авангардни технологии каквито са т.н. “смарт” Geospatial Technologies”, – изтъкна Иван Данов – министър на инвестиционното проектиране.

Общите устройствени планове са друг приоритет на Данов, тъй като без тях Брюксел отказва да отпуска пари. У нас едва 25% от общините вече разполагат с такива планове, а министерството има за целта само с 6 млн.лева за близо над 280 общини.

„По едни груби сметки означава, че бихме могли, говоря абстрактно, да финансираме около 50 общи устройствени плана, което е крайно недостатъчно, – посочи Иван Данов – министър на инвестиционното проектиране“.

Въвеждане на 3D проектиране, които ще намали до 25% грешките в документацията, изграждане на Фонд от сглобяеми жилища като превенция срещу бедствия и създаване на библиотека от проекти по важни социални инвестиции, са други идеи на ведомството за 2014 година.