Осеновлашкият манастир, по-известен като Седемте престола, се е сгушил в Искърското дефиле, в долината на река Габровница.

Официалното му име е „Рождество Богородично“. Смята се, че е изграден по времето на Втората българска държава.

Легендата говори, че за кратко е бил и временна столица на страната, когато в него е пребивавал цар Петър Втори. Българският владетел е починал в манастира.

Името му Седемте престола се дължи на уникалната църква. Преданията разказват, че седемте престола в нея са изградени заради седем боляри, които създали седем селища в региона. В страната няма друг подобен храм.

Вижте кои са най-красивите български манастири

Според друга легенда, след като по време на турското робство манастирът бил опожарен, седем войводи решили да го изградят отново и затова в църквата били издигнати седем престола в тяхна чест.

Близо до манастира се намират и останките от крепост, наречена от местните Латинското кале. Именно от нейните останки е изградена портата на светата обител.

В Осеновлашкия манастир е изнасял литургии Софроний Врачански. Той е бил любимо място и за великия Иван Вазов. Смята се, че стихотворението „Клепалото бие“ е написано именно за него. В двора му пък са погребани останките на известния български детски писател Змей Горянин.