Азиатските индекси регистрираха най-големия си спад от три месеца насам, вследствие на лоши данни от Китай, които сигнализираха потенциално забавяне в ръста на втората най-голяма световна икономика.

Индексът MSCI Asia Pacific Index изгуби 0.8% от стойността си до 139.23 пункта, като девет от десетте сектора в показателя регистрираха понижения. Спадът бе поведен от енергийния и телекомуникационни сектор.

„Тази година ще бъде година на консолидация“, според Матю Шерууд, анализатор в Perpetual Investments, цитиран от Bloomberg. “Ръстът на Китай се очаква да се забави значително, като според нашите прогнози той ще възлезе на около 7% през тази година“, допълва анализаторът.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, добави 9.3% през изминалата година, повишавайки се за втора поредна година.

Политиката на водещите централни банки по света за стимулиране на ръста бе сред основните причини за доброто му представяне. Той се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 13.1, спрямо 15.5 за широкия Standard & Poor’s 500 и 13.7 за европейския Stoxx Europe 600.

Японският Topix също отбеляза спад, понижавайки се с 0.7%. Йената поскъпна с 0.5% спрямо долара до нива от 104.34 йени и допринесе за понижението на индекса на страната.

Другият основен индекс в страната - Nikkei 225 изгуби 2.2% от стойността си след като на 30 декември затвори при най-високата си стойност от ноември 2007 година насам. Индексът се повиши с 57% през изминалата година, превръщайки се в най-повишаващия се индекс на основен пазар в света.

„Перспективите пред японските пазари през настоящата година ще се определят от политиката на японската централна банка и успехите й в борбата срещу дефлацията“ според Шерууд. „Най-вероятно централната финансова институция ще трябва да предприеми по-нататъшни монетарни облекчения“, прогнозира специалистът.

Шанхайският индекс бе сред най-засегнатите в Азия, като загуби 2% от стойността си.