За много трейдъри отдавна са се изпарили надеждите за правене на милиони за една нощ и вместо това те мислят само и единствено за това как да спрат да губят средствата, които имат за търговия.

Има много причини трейдърите да достигнат до такава фаза в търговската си практика. Ето пет направления, които могат да ви помогнат да сте печеливши на пазара и да не изпадате в подобно положение.

1. Изберете си стратегия за търговия и я усъвършенствайте

Трейдърите, които идват на форекс в повечето случаи очакват да направят много пари и то много бързо. За да постигнат това, те започват да преследват „Светия граал“, който ще ги направи богати.

Вместо да търсят метод, който ще им даде постоянен успех, те търсят индикатор, който ще върши цялата работа вместо тях. Те обаче трябва да се замислят, че всички биха били богати, ако това беше възможно.

Тези, които са сериозни в желанието си да правят пари на форекс, би следвало да съсредоточат енергията си в намирането и прилагането на метод за търговия, който можете да използват дълго време.

Търговията изисква да се научите да четете движението на цената на графиката и да се фокусирате върху ценовите модели, които има голяма вероятност да се повторят. Това е лесен метод, който може да се приспособи от много трейдъри с малко помощ и обучение.

Постоянното изпробване и сменяне на метода за търговия само води до объркване и разочарование. Единственият начин да прецизирате избрания от вас метод е да му се отдадете и да го усъвършенствате.

2. Научете се да търгувате на по-големи графики

Много трейдъри грешно мислят, че колкото по-малка е графиката, на която търгуват, толкова по-големи шансове имат да направят пари. Вярно е, че на по-малка графика има повече сигнали за търговия, но и повече фалшиви сигнали за търговия и съответно е по-трудно да се правят пари.

Начинаещите трейдъри трябва да започнат точно от тази отправна точка. Трябва да поставят своите поръчки, поне в началото, гледайки голяма графика.

Една от най-добрите причини дневната графика да е много по-полезна от по-малките графики като например едночасовата е времето, което преминава в посочване на сигнали. Очевидно свещ с продължителност 24 часа носи много по-важна информация от свещ с продължителност един час.

3. Спрете да гледате графиките по цял ден

Една от най-разпространените грешки при търговията е гледането на графиките по цял ден. Този навик е широко разпространен сред трейдърите. Ако те просто гледаха графиките нямаше да е такъв проблем, но от много гледане се изкушават и допускат следните грешки:

Влизат в позиция, когато не трябва
Излизат от позиция, когато не трябва
Прибират печалбата твърде рано
Преместват стоповете твърде близо

А ако се отдадете на търговия гледайки само дневните графики, ще ви е необходимо да поглеждате към тях само веднъж на ден и това е. Пазарът ще се движи независимо дали го гледате или не, просто го оставете да си върши работата.

4. Търгувайте само с пари, които може да си позволите да изгубите

На fорекс пазара трейдърът, който се страхува за парите си, просто ги губи. Ако се страхувате за парите си, по-добре ги дайте за благотворителност, но не търгувайте. Просто решенията, взети под въздействието на страх, обикновено са грешни решения.

Единствените пари, които трябва да бъдат рискувани, са тези, които трейдърът може да си позволи да изгуби. Трейдингът не трябва да се извършва с пари, необходими за храна или за децата например. Това е жизнено важно правило.

Някой може да каже „Но аз имам само 100 долара за търговия“. Това е ок. Много брокери предлагат мини или микро акаунти, които ще ви позволят да търгувате дълго време, като рискувате малко пари, стига да използвате правилният паричен мениджмънт.

А през това време можете да довнасяте пари във вашата сметка от спестявания и така да я укрепвате.

5. Работете върху мисленето си

Една от най-пренебрегваните страни на трейдинга е психологическата. Много трейдъри се съсредоточават само и единствено върху стратегията си за търговия, но това не е достатъчно и води голяма част от тях до провал и ще ги води докато не започнат да работят върху съзнанието и мисленето си.

Много грешки са предизвикани от това как трейдърите гледат на пазара и на собствената си търговия. Трейдингът е битка, която се води подсъзнателно. Ако трейдърът няма правилна нагласа за пазара, то битката ще бъде изгубена кауза.

Трейдърите трябва да се фокусират върху този аспект на търговията и научават още и още в този насока. Четенето на книги и блогове от професионални трейдъри е чудесен начин да се придобият умения, които могат да се реализират в собствената търговия.

Източник: Варчев Финанс