Една от приоритетните задачи, по които новосформираното германско правителство ще вземе решение на първото си заседание днес, е създаване на комисия на равнище държавни министри по проблемите на имиграцията на български и румънски граждани, за които пазара на труда се отвори от началото на годината, съобщи БНР.

Четете още:Меркел се включва в дебата за българските и румънските емигранти

Германия очаква около 180 хиляди души от двете източноевропейски страни, голяма част от които няма да са висококвалифицирани специалисти, търсени от фирми и концерни, а хора, които или никога не са работили, или са трайно безработни в страните си и търсят начини да се възползват от правото на свободно придвижване в ЕС.

Макар и с патерици, след падане на ски пистата, канцлерът АнгелаМеркел ще ръководи първото заседание на правителството на широката коалиция между християндемократи и социалдемократи.

На годишната си партийна конференция вчера коалиционният партньор ХСС потвърди категоричната си позицията за драстични мерки срещу социалните имигранти и настоя те да получат забрана за повторно влизане в Германия. Социалдемократите упрекват ХСС в популизъм и заиграване с една много опасна тема.

Най-вероятно за председател на комисията да бъде избран държавният министър по въпросите на имиграцията, бежанците и интеграцията Айдън Йозогюш. Тя е първият министър с имигрантски произход в германското правителство .