Икономическият растеж за 2014 г. ще надвиши 2%. Това прогнозира на пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде „Фокус”.

„Ще се борим за пречупване на негативните тенденции в енергетиката. Силно се надявам, че през тази година все по-малко ще се чува думата криза“, каза Стойнев.

Нови проекти, нови работни места, по-малка административна тежест, подкрепа за родното производство, почтеност в отношенията бизнес – държавата очаква той през 2014-а.

По думите му за трето тримесечие на 2013 г. е отбелязан 1.5% икономически растеж. Икономическият растеж за 2014 г. ще надвиши 2% на фона на благоприятното развитие на външното търсене, нараснало вътрешно потребление, плавно повишаване на доходите Стойнев очаква и да се пречупи негативната тенденция при безработицата.

„Данните на БНБ показват, че инвестициите за 2012 г. са били 1 480 000 000 лв., а до октомври 2013 г. са били 1 100 000 000 евро. По данни на БНБ за периода юни – октомври 2013 г. привлечените инвестиции са в размер на 496 млн. евро. Средствата са инвестирани в секторите транспорт, складиране, добивна промишленост и др. Основни инвеститори са Холандия, Германия, Русия и САЩ и др.”, каза Стойнев.

„Администрацията върви в добри темпове, европейските средства се усвояват. Имаме десетки писма в министерството от бизнеса, който е благодарен за усвояването”, посочи министърът.

В бизнес са влезли 2.5 милиарда лева, съобщи още министърът:

„Разговарях с министъра на финансите Петър Чобанов и той ми съобщи, че през декември бизнесът е внесъл рекорден размер данъци, приходите са над очакваното. Това показва, че България тръгна по пътя на икономическия растеж“.

Прогнозата на министъра е 0.3% по-висока от прогнозата на Световната банка, направена в края на миналата година