Метеорити и астероиди са падали на Земята десетки пъти. Доказателство за това са кратерите, осеяли повърхността на планетата.

Някои от тях са ерозирали в продължение на милиони години и днес са пълни с вода езера. Други са просто огромни дупки.

Ето и топ 5 на най-невероятните кратери на Земята, създадени от космически обекти.

Кратер Barringer, Аризона, САЩ

Кратерът е с диаметър 1200 м и дълбочина 170 м. Според учените той е създаден преди около 50 000 години.

По това време районът е открито пасища, обитавано от рунтави мамути и гигантски ленивци. Името си кратерът получава в чест на Даниел Барингер, който е първият, открил, че дупката е резултат от метеоритно падане.

Той е частна собственост на семейство Барингер, според които това е "най-добре запазеният метеоритен кратер на Земята".

Най-красивите езера в кратери на вулкани

Кратер Gosses Bluff, Австралия

Gosses Bluff е област с изумителен релеф, разположена в самия център на Австралия. Страната е страхотно място да се наблюдават и изучават кратери, тъй като на територията й има повече подобни образувания, отколкото в много други части на света.

Заради сухия климат повечето от тях не са ерозирали и дори не са покрити с растителност.

Астероидът или кометата, която е причина за този кратер, вероятно е била около 1 км в диаметър и се е разбила върху Земята преди около 142 млн. години.

Кратер Wolf Creek, Австралия

Той се намира в националния парк Wolf Creek Crater в района на Голямата пясъчна пустиня в Кимбърли, Австралия.

Според учените кратерът е образуван от метеоритна катастрофа преди повече от 300 000 години. Той е над 800 метра широк и 55 метра дълбок.

Wolf Creek е един от най-големите запазени кратери по света.

Кратер Chicxulub, Юкатан, Мексико

Това е праисторически кратер, погребан под полуостров Юкатан в Мексико. Центърът му се намира близо до едноименния град.

Кратерът е повече от 180 км в диаметър, което го прави един от най-големите на Земята. Астероидът или комета, която го е образувала, е била с размери най-малко 10 км в диаметър.

Загадките на най-дълбокото езеро в света

Кратер, Manicouagan, Канада

Канада е друг район на Земята, в който се наблюдават много кратерни образувания. Учените смятат, че Manicouagan се е образувал при падането на астероид с размери около 5 км.

Сблъсъкът, състоял се преди около 200 милиона години, е създал кратер с диаметър 100 км. Той е с толкова правилна форма, че езерото, образувало се в него, се нарича Окото на Квебек.