Без значение дали стоите пред най-високия водопад – Виктория или най-големия – Игуасу, падането на водата е гледка, в която магията задължително присъства.

Вижте 10 от най-омагьосващите водопади по света:

Augrabies Falls, Южна Африка

Намират се в Южна Африка, на територията на Национален парк Augrabies Falls. Водопадите от групата са високи около 60 м.

Местните жители ги нарекли Ankoerebis - мястото на големи шумове. Ждрелото, издълбано е от тях, е дълбоко 240 м и с дължина 18 км.

Cummins Falls, Тенеси, САЩ

Намират се на Blackburn Fork Creek в Джаксън Каунти, Тенеси. Това е най-големият частен водопад в щата.

Издига се на 23 метра височина. Местните жители и организации настояват държавата да плати 1 млн. долара, за да превърне водопада в обществена собственост.

Виртуална разходка до най-високия водопад в света

Detian - Banyue Falls, Китай/Виетнам

Двата водопада се намират по поречието на река, минаваща по китайско-виетнамската граница. Грохотът от падащата от 30 м вода, която се удря в скалите, се чува на голямо разстояние.

В миналото бандити са използвали пещерите под водопадите, за да крият богатствата си. Днес в дефилето са открити уникални ендемични растения, които виреят само в тази част на света.

Dettifoss, Исландия

Намира се в национален парк в Североизточна Исландия. Разположен е на река, която тече от ледника Ватнайокул.

Водопадът е са широк 100 метра, а водата пада от 44 м височина. Това е най-големият водопад в Европа по интензивност на водния поток – през него текат 200 м3/сек.

Gavarnie Falls, Франция

Известен също като Grande Cascade de Gavarnie, това е стъпаловиден водопад, който със своите 422 м е най-високият във Франция.

Намира се по устието на река, захранваща се от ледник в Испания. Въпреки че през зимата понякога водопадът замръзва, през лятото потокът на водата тече със скорост 200 м3/сек.

Gocta Waterfall, Перу

Това е третият най-висок свободно падащ водопад в света след Angel Falls във Венецуела и Tugela Falls в Южна Африка.

Въпреки че е известен на местните жители от векове, съществуването му оповестява немска експедиция през 2005 г. от немски. Според изследователите неговата височина е 771 м.

Giessbach Waterfalls, Швейцария

Водопадът е висок 663 м, като до него може да се стигне и по въжена линия, която се издига на 345 м от земята.

Най-добър изглед към него има от терасата на хотела, разположен под него. Водите му криволичат върху скалните хребети на скалата на фона на гъсто залесените хълмове.

Dudhsagar Falls, Индия

Това е стъпаловиден водопад, разположен на брега на река в щата Гоа, Индия. Не е особено ефектен по време на сухия сезон.

По време на сезона на мусоните обаче водопадът се превръщат в един от най-големите в страната. Със своята височина от 310 м той е петият в Индия.

10 от най-красивите водопади в България

Baatara gorge waterfall, Ливан

Открит през 1952 г., водопадът се спуска в дълбока пещера. Тя е известна още като "пещерата на трите моста."

През пролетта при топенето на снега водната каскада попада зад трите моста и след това се спуска надолу в пропастта на 250 м дълбочина.

Havasu Canyon Falls, Аризона, САЩ

Havasu е верига от четири големи водопада в сърцето на Големия каньон. Тук се намират Havasu, Navajo, Mooney и Beaver Falls.

Въпреки че се намира в рамките на Големия каньон, този живописен пустинен оазис не е в националния парк. Navajo пада от 21 м, Havasu от 37 м, Mooney от 64 метра, а Beaver Falls е само 10 метра.