Имате вужда от адреналин? Една обиколка на вулканите по света е точната ваканция за вас.

Остров Ява, Индонезия

Остров Ява в Индонезия е създаден почти изцяло от вулкани. Под повърхността на най-населения остров в света все още има 45 активни вулкана.

Най-известният от вулканичните върхове на Ява е връх Бромо - вулкан с каменна стълба, чийто 253 стъпала водят до върха. От него посетителите могат да погледнат в димящите недра, както и да се любуват на панорамната гледка към много други вулканични върхове.

Големият остров, Хаваи

Хавайският архипелаг е създаден от вулкан в Тихия океан и е едно от най-добрите места безопасно да се наблюдава вулканична дейност.

В Hawaii Volcanoes National Park на Големия остров любителите на лавата могат да се разходят през обширни области, покрити с нея, и да гледат как се излива в океана.

Банос, Еквадор

Малкият планински град Банос, съкратено от Baños de Agua Santa, се намира в сянката на един от най-активните вулкани на Еквадор - Tungurahua.

Това е едно от най-добрите места на континента, за да участвате в приключения на открито - от парапланеризъм до каньонинг. Дори когато вулканът не е активен и не предоставя ексремни преживявания за туристите, те могат да релаксират в термалните води на естествените горещи извори в района.

Вижте и Вулканите в България – къде се намират те

Езерото Аренал, Коста Рика

Както и в Еквадор, посетителите на Коста Рика идват на езерото Аренал с надеждата да видят как огнената лава тече от почти перфектния вулканичен конус.

Ветровете от Карибския басейн целогодищно се вихрят над езерото, което го прави предпочитано място за уиндсърфинг - идеален за доза адреналин, дори когато вулканът остава спокоен.

Сицилия, Италия

От източната страна на остров Сицилия се извисява Етна - най-големият вулкан в Европа и един от най-активните на планетата.

Почти винаги пушек на талази излиза от връха му, а ако имате късмет, може да видите експлозия от външната страна на кратера или изхвърляне на камъни, пепел и дим във въздуха.

Планината Фиджи, Япония

Фиджи е най-голямата японска планина. Въпреки че нейният вулкан е угаснал, той все още е невероятна гледка.

Туристи от цял свят се изкачват на върха на планината по четири различни маршрута, за да се насладят на пейзажа, който е направо умопомрачителен в ясен ден.

Пакая, Гватемала

Най-популярната дестинация във вулканична Гватемала се намира на около 90 минути от Антигуа. Вулканът Пакая е активен постоянно.

През тъмните нощи туристите могат да видят сиянието на лавата във вулканичния кратер. Не е изключено да станат свидетели и на бълване на дим и газ.

Вижте и Ваканции за авантюристи

Остров Тана, Вануату

Вануату – върволица от острови в сърцето на Тихия океан, е истински "огнен пръстен". Там има девет активни вулкана, най-достъпния от които е Mount Yasur на остров Тана.

След продължителен период на латентност, вулканът отново избухна през 2009 г., и е много активен и досега. Само с 15-минутно стръмно изкачване стигате до върха, от където можете да почувствате тътена на земята и да видите блясъка на магмата.

Свети Пиер, Мартиника

Мартиника в Западна Индия е типичният райски остров, пълен с буйни гори, дива природа, красиви плажове и вулкан, извисяващ се над всичко това.

Montagne Pelee, покрит в зеленина, за последно е изригнал през 1902 г. и е унищожил цялото население в района.

Връх Сейнт Хелънс, Вашингтон, САЩ

Посещение на Mount St. Helens National Volcanic Monument ви позволява да видите от първа ръка на мястото на най-разрушително вулканично изригване в историята на САЩ. Това се случва 18 май 1980 г.

Вулканът все още се счита за активен, но мястото се приема за достатъчно безопасно и предлага идеални възможности за туризъм и планинско катерене.