Еврото се търгуваше на 0.1% от най-ниското си ниво от повече от два месеца насам на фона на опасенията, че отслабващият инфлационен натиск в региона ще предизвика Европейската централна банка (ЕЦБ) да облекчи паричната политика.

Йената поевтиня след най-голямото си месечно повишение от близо две години преди очакваното изказване на заместник-управителя на централната банка на страната Кикуо Иуата на 6 февруари на фона на очакванията, че банката ще продължи с паричните стимули. Австралийският долар запази ръста си от миналата седмица преди централната банка на страната да обяви решението си относно лихвените проценти утре.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.3487 спрямо долара в сравнение с 1.3486 на 31 януари, когато докосна нивото от 1.3479, което пък бе най-слабото от 22 ноември насам. Йената поевтиня с 0.3% до 138.01 йени за долар и с 0.3% до 102.31 спрямо долара. Японската валута се оскъпи с 3.2% спрямо долара през януари, което е най-големия й скок от април 2012 г.

Потребителските цени в еврозоната са нараснали с 0.7% на годишна база през миналия месец, след повишение от 0.8% през декември. Това е четвъртото поредно повишение от под 1%, докато ЕЦБ има за цел нивото на инфлацията да бъде малко под 2%.

Очакваните утре данни ще покажат, че производствените цени в еврозоната през декември са намалели с 0.8% в сравнение с година по-рано, според предварителните прогнози.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги неочаквано понижи основната лихва до рекордно ниските 0.25% през ноември, след като темпът на инфлацията се забави. Следващата среща на банката относно лихвената политика ще се проведе на 6 февруари.

Еврото е поевтиняло с 0.2% от началото на годината, спрямо кошница от 10 други основни валути. Доларът пък е поскъпнал с 1.9%, докато йената се е повишила с 5.2%.

Йената ще поевтинее със 7% до края на годината спрямо долара и ще бъде най-лошо представилата се основна валута след швейцарския франк, според осреднената прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Така наречените валути убежища се очаква да поевтинеят, тъй като икономистите прогнозират темпът на растеж на световната икономика да се ускори през тази година.

Иуата заяви през октомври, че Централната банка на Япония ще продължи да купува облигации, докато не постигне таргета си от 2% инфлация. За сравнение Федералният резерв се очаква да сложи край на програмата си за изкупуване на активи през тази година, според очакванията на анализаторите.

Австралийският долар поскъпна с 0.2% до 89.54 йени и се търгуваше срещу 87.51 щатски цента, след като през миналата седмица поскъпна с 0.8% до 87.56.