Музеят на Фаберже показа сервиз за пищен банкет на махараджата на Патиала (в щата Пенджаб в Индия) от края на 19 и началото на 20 век. Луксозният сервиз е изработен от злато и сребро от началото на 20 век.

Сервизът за приеми на махараджата се състои от 40 вида предмети от позлатено сребро, като общият брой на приборите и съдовете надхвърля 1400, а общата им маса е 600 килограма.

Това е най-финият сервиз, произведен в Англия в края на 20 век, и поставя рекорди в много категории: най-големият сребърен сервиз за прием в света, най-големият кралски сервиз, най-големият английски сервиз, произвеждан някога, и най-скъпият позлатен сребърен сервиз в света.

Музеят Фаберже е платил 1 965 875 паунда (около 3 млн. долара) за това съкровище на търг на Кристис в Лондон през юли миналата година, посочва БГНЕС.

Сервизът е направен за прием от 200 души. За първи път е използван на 22 февруари 1922 г. за вечеря на махараджата в чест на принца на Уелс и бъдещ крал Едуард III по време на посещението му в Индия.

Части от сервиза са изчезнали, заради традицията всеки от гостите да вземе малък сувенир от кралския сервиз. Музеят на Фаберже издирва и купува липсващите части.

Музеят на Фаберже е посветен на събирането и представянето на предмети на изкуството и творчеството на бижутера от Царска Русия Карл Фаберже и неговата компания. През последните няколко години музеят разшири дейността си и вече притежава едни от най-добрите образци на бижутерското изкуство на всички времена и култури.