Berkeley Pit е изоставен открит рудник, който се намира близо до американския град Бют в щата Монтана. Той е около 1.6 км дълъг, 800 м широк и над 500 м дълбок.

По време на своя разцвет мината задоволява една шеста от нуждите от мед в света. За 27 години експлоатация от нея са добити приблизително 320 милиона тона медна руда.

Процъфтяващият някога меден рудник и районът около него си спечелиха титлата "най-богатият хълм в света."

Днес огромната дупка е запълнена с киселинна вода, пълна с токсични химикали като арсен, кадмий, цинк и сярна киселина, които сериозно застрашават околната среда и водоснабдяването на близкия град Бют.

В рамките на първата година от експлоатацията на Berkeley Pit са извличани по 17 хиляди тона руда на ден. Около 1 милиард тона материал са добити от рудника, от които медта съставлява почти една трета. Добивът спира през 1982 г. заради непрекъснато падащите цени на медта.

След като са спрени помпите за вода, ямата бързо се запълва и водата достига 270 м дълбочина. Според екоекспертите през 2020 г. тя ще започне да се смесва с околните подпочвени води и токсичните й вещества ще ги отровят.

Пример за мащаба на бедствието е случка от 1955 г., когато ято мигриращи гъски се приземява в Berkeley Pit. Водата в ямата убива 342 от птиците.

Химиците обаче наблюдават интересен феномен в течността от рудника. Отново през 1955 г. в него са открити едноклетъчни водорасли, известни като Euglena mutabilis, които живеят в токсичните отпадъци.

През следващите няколко години са намерени над 40 различни вида организми, живеещи в ямата. В някои от съединенията, изолирани от тези организми, са намерени вещества, които се борят срещу раковите клетки.

В момента Berkeley Pit е просто още една туристическа атракция. Има малък музей, магазин за подаръци и платформа за наблюдение, разположени над водата.