Япония залага на сериозен икономически импулс от летните Олимпийски игри през 2020 г., на които ще е домакин, но вероятно в момента е ужасена от това, което се случва в Русия. От Moody's се съмняват, че Олимпиадата в Сочи ще е от голям плюс за руската икономика.

Въпреки това има един сектор от японската икономика, който със сигурност ще се облагодетелства сериозно във финансово отношение от игрите през 2020 г. - мафията. Токио няма да похарчи 50 млрд. долара, както Владимир Путин направи, за да превърне черноморския град Сочи в световна туристическа дестинация. Като част от подготовката около игрите през 2020 г. вероятно ще бъдат похарчени 4 или 5 млрд. долара за строителни проекти в следващите шест години. А там където има циментовози, има и гангстери, пише Bloomberg.

Това, което притеснява експерта по якудза Джейк Аделстийн, не са парите, които организираните престъпни групировки ще приберат под радара. Това е гарантирано в страна, в която мафиотите действат законно, разменят си визитки и се наслаждават на доходоносни отношения с държавни служители. Опасенията на Аделстийн са каква част от тези мръсни сделки ще се случи относително директно и в големи размери преди наричаната от него "Олимпиада на якудза."

Вижте още: 10 любопитни факта за якудза

В материал за Daily Beast, Аделстийн се фокусира върху твърденията за връзки на вицепредседателя на японския олимпийски комитет Хидетоши Танака с якудза. Аделстий също така припомня, че бившият министър-председател на Япония Йоширо Мори, който бе начело на организационния комитет за получаване на домакинството на игрите през 2020 г., бе обвиняван, че се е движел в същите кръгове в миналото.

"Тези спорни въпроси не осигуряват на Олимпиадата в Токио през 2020 г. 'чистият и непрестъпен' имидж, който министър-председателят Шидзо Абе обеща, когато привлече игрите в Япония," смята Аделстийн.

Корупцията в Япония е нараснала от 2011 г., когато рекордното земетресение в страната предизвика една от най-масивните акции по реконструкция в модерната история.

Вижте още: Бързи и яростни - Якудза

Токио 2020 г. добавя изцяло ново измерение на проектите свързано с регионалното развитие. Активизирането на якудза ще унищожи всякакви икономически ползи, които Япония се е надявала да извлече със спечелването на домакинството. Пресичането на пътищата на политиците, компаниите за обществени поръчки и якудза води до смърт на икономическите реформи. Евентуално увеличаване на корупцията на най-високо ниво може да усложни още повече така наречената "Абеномика," неутрализирайки ползите от икономическите стимули, свързани с игрите.

Когато правителството се е опитвало да прекъсне сенчестите отношения между организираната престъпност и корпоративна Япония, строителната индустрия винаги е била цел номер едно. По информация на Аделстийн от служител на полицията в Токио, делът на якудза от строителните проекти обикновено е около 5%. С приятели на високи постове обаче, вътрешната информация би могла да повиши този дял значително, ако компании на якудза кандидатстват за доходоносни държавни поръчки и извършват измами и с подизпълнители по проектите.

Корупцията и Олимпийските игри са както договорите на Nike и спортистите – нито едно от двете не може да бъде избегнато. Япония обаче може значително да вдигне летвата.

Щастливите дни отново за тук за японските мафиоти. Предвид факта, че напоследък са подложени на натиск от всевъзможни места (дори администрацията на Барак Обама замрази активи и наложи санкции), може да се очаква, че якудза ще впрегне всички сили, за да увеличи печалбата си от строителството. Публичният дълг на Япония вече надхвърля два пъти размера на японската икономика, а страната ще взема още пари назаем, за да плати за игрите през 2020 г. Дори и Токио да не се доближи до сумите от Сочи, човек може да се обзаложи, че правителството на Абе ще плати доста повече, отколкото са настоящите оценки.

В последните години политици обещаваха да разбият строително-промишления комплекс, който обогатява повече мафиотите, отколкото японските семейства. Токио 2020 г. ще подложи това обещание на тест, както и репутацията на Япония.