При скоростта, с която световната икономика създава милионери и милиардери, индустрията, която управлява техните пари, е на път да изригне.

Индустрията по управлението на активи, която в момента контролира активи за около 60 трлн. долара, ще бъде отговорна за над 100 трлн. долара, според проучване на PricewaterhouseCoopers (PwC).

От PwC отдават този факт на общия икономически растеж на развиващите се държави и по-конкретно на страните от Азия.

"Променящите се демографски фактори" са в основата на очаквания ръст, твърди Бари Бенджамин от PwC в интервю за CNBC.

Продължаващият растеж в Китай и в Азия като цяло ще създаде предизвикателства пред тези, които трябва да се научат как да инвестират там, което създава възможности за професионалистите, способни да им помогнат с това.

Цифрите говорят само за очакваното търсене на професионалисти в сферата на управлението на активи.

Броят на милиардерите по света се е увеличил през 2013 г. до рекордните 2 170, като състоянието на милиардерите е нараснало с 13% само в Азия, според проучване на Wealth-X и UBS. Общият брой на милиардерите пък е нараснал с 3.7%, а настоящите темпове вероятно ще изкачат Азия до челното място в класациите в следващите пет години.

По-голяма част от това увеличение идва след началото на финансовата криза, като от 2009 г. насам в света са се появили 810 нови милиардери. Общото състояние на милиардерите пък се е удвоило за периода от 3.1 трлн. долара до 6.5 трлн. долара.

Всичките тези трилиони карат хората, занимаващи се с управление на активи, да потриват ръце.

"Китайското правителство разбра, че трябва да позволи на всичките тези пари да излязат от Китай", казва Бенджамин. "То не може да издигне стена около парите."

Според проучването на PwC алтернативните инвестиции като недвижими имоти и други сектори, носещи доходност ще влизат все повече във фокуса след скока в цените на акциите след кризата.

Инвеститорите също така все повече се насочват към борсово търгувани фондове, като преход от договорните фондове, а Бенджамин очаква тази тенденция да продължи.

"Има прекалено много пари, които си стоят просто така и очакват възможности", казва той.

Технологиите също ще играят голяма роля, според него като големите компании за данни може да се опитат да навлязат в управлението на активи.

По данни на Българска народна банка броят на договорните (взаимните) фондове в България е 443. Общата управлявана сума от тях възлиза на 1.3 млрд. лв., като 646 млн. лв. се падат на чуждестранните, а 661 млн. лв. на местните колективни инвестиционни схеми.

От посочените горе суми 378 млн. лв. са вложения на домакинствата, като от тях 120 млн. лв. са в чуждестранните, а 258 млн. лв. в местните фондове.