От началото на годината 30% от запитванията за Боровец са от българи, докато за Банско и Пампорово делът на запитванията от български купувачи са съответно 10 и 15% - това сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES.

Търсят се основно малки апартаменти в Боровец или в комплекси ново строителство в околните села, които бяха построени през последните години. Интерес привличат и качествени годни за обитаване къщи в селата около Боровец.

"Боровец е близо до София и е доста атрактивен за българите, които имат желание да закупят зимен имот, на който да могат да се наслаждават през уикендите", споделя наблюденията си Стефан Абанозов, брокер на BULGARIAN PROPERTIES за Боровец и Банско.

И допълва: "На пазара през последните месеци се появиха доста атрактивни имоти на разумни цени, нещо, което така дълго липсваше в района на Боровец и за което определено има търсене".

Средните офертни цени на апартаментите в Боровец през последната година по данни на BULGARIAN PROPERTIES се движат в рамките на 700-750 евро/кв.м, а до сделки се стига на цени около 600 евро/кв.м.

Същевременно, Банско и Пампорово предлагат по-ниски цени. Средната цена на закупените през 2013 г. апартаменти в двата курорта се изравни и достигна 380 евро/кв. м.