Все повече домакинства и фирми влагат средства под управление на инвестиционните фондове в страната.

По данни на на Българска народна банка парите, управлявани от местните и чуждестранните колективни инвестиционни схеми, възлизат на рекордните 1.437 млрд. лв.

До момента рекордните 1.198 млрд. лв. бяха отчетени в края на 2007 г.

Техният размер се увеличава с 484.6 млн. лв. (50.9%) в сравнение с декември 2012 г. (952.2 млн. лв.) и нараства спрямо септември 2013 г. със 129.5 млн. лв. (9.9%).

Бройката продължава да расте

Рекордните 458 фонда се предлагат към края на 2013 г. у нас. Спрямо тримесечие по-рано е отчетен ръст от 24 броя, а за последната година нарастването е от 53.

Средната сума, управлявана от всеки фонд у нас, е 3.14 млн. лв., като нараства от 3.012 млн. лв. за тримесечие по-рано и 2.35 млн. лв. за към края на 2012 г.

Домакинствата с нови вложения във фондове

Въпреки многообразието от фондове, предлагани у нас, домакинствата отчитат шесто поредно тримесечно нарастване на вложенията си в колективни инвестиционни схеми.

По последни данни те са за 415 млн. лв., съответно 292 млн. лв. за местните и 123 млн. лв. за чуждестранните фондове.

Това обаче представлява едва 1.06% от депозитите на домакинствата в търговските банки, или иначе казано - на всеки 94.47 лв. на депозит се пада по 1 лв., инвестиран във фонд.

Портфейлите

Управлението на поне 3 млн. лв. (среден размер на фондовете) позволява портфолио мениджърите да инвестират средстава както в акции, така и в облигации, ДЦК и депозити, за да се постигне диверсификация, която всеки от нас трудно може да направи, ако разполага с малка сума от средства.

Местните фондове влагат пари основно в депозити, следват акции, ценни книжа, различни от акции (ДЦК и облигации) и акции/дялове на други договорни и инвестиционни фондове.

Фирмите също инвестират

Фирмите също влагат свободните си средства в подобни фондове, като идеята е те да получат по-добра доходност от банковите депозити. Не бива да се забравя и факта, че техните средства се управляват професионално.

Най-много вложения имат застрахователите и пенсионните фондове, съответно 590 млн. лв. в чуждите фондове и 189 млн. лв. в местните.