Йената поскъпна спрямо всичките 16 най-търгувани валути, след като инвеститорите потърсиха сигурността на японската валута на фона на пониженията на акциите в Азия, породени от по-слабите от очакваните данни за производството в Китай.

Йената продължи оскъпяването си спрямо долара, след като предварителни данни показаха неочакван спад на PMI Индекса на HSBC Holdings Plc и Markit Economics за Китай. Йената също така бе подкрепена преди очакваните днес данни, които могат да покажат, че инфлацията в САЩ се е забавила.

Австралийският долар бе на път да запише понижение в четвърти пореден ден, което би било най-дългата му губеща серия от месец.

Йената се повиши с 0.3% до 101.97 йени за долар. Ръстът спрямо еврото бе от 0.2% до 140.24. Доларът добави 0.1 спрямо еврото до 1.3752, докато австралийският долар падна с 0.5% до 89.52 щатски цента и е на път да запише най-дългата си губеща серия от четирите дни до 17 януари насам.

Азиатско-тихоокеанският борсов индекс MSCI Asia Pacific падна с 1.2%.

PMI индексът за Китай на HSBC и Markit’s Chinese показа стойност от 48.3 пункта за февруари в сравнение с 49.5 за януари. Очакванията бяха нивото му да остане без промяна от миналия месец.

Йената поскъпва с 3.8% от началото на годината спрямо кошница от основни валути. Доларът пък се е повишил с 0.2%, докато еврото е добавило 0.3%.

Търговският дефицит на Япония е нараснал до рекордно ниво през януари, като стойността на вноса надхвърля износа с 2.79 трлн. йени (27.4 млрд. долара), стана ясно днес.

Доларът поевтиня спрямо йената преди очакваните днес данни, които според икономисти ще покажат, че ръстът на потребителските цени в САЩ се е забавил до 0.1% миналия месец. Днес се очакват и данните за първоначалните молби за помощи при безработица.