Ски сезонът в Банско ще продължи до 6 април, съобщиха вчера от курорта. Заради натрупания през изминалия уикенд 30 см сняг условията за ски в курорта са много добри, съобщи за „Монитор” Иван Обрейков, маркетинг директор на компанията оператор на ски зоната в курорта.

Той уточни, че въпреки слънчевата зима, досега сезонът е бил успешен, а по пистите гарантирано ще има прилични условия за ски до началото на първия пролетен месец. През тази година най-многобройните туристи отново са от Русия и Великобритания, но все повече стават гостите от балканските държави.

Въпреки че има малки зимни курортчета в съседните страни, от Банско са категорични, че никой не може да им е конкурент. Заради струпването на огромен брой хора в района на Пояна - Брашов, румънците, които искат да карат ски, предпочитат да дойдат у нас, вместо да загубят десетина часа, докато се измъкнат от района, в който постоянно има задръствания. Лифтовете там са стари, а пистите са малко, затова северните съседи пътуват до нашите зимни курорти.

Гърците пък имали навика да идват у нас стихийно. Когато има празници при тях, те предпочитат да прекарват времето си в България. Страхотен бум на турски гости по зимните ни курорти отчитат през тази година туроператорите.

В Банско дори има турски хотел, но комшиите се настаняват и по другите места с висока категория. За голяма изненада в комплекса вече има гости и от Испания и Франция. Много млади хора от Норвегия и Финландия също са дошли през тази зима да карат ски у нас.

На Боровец пък са планували пистите да работят до 15 април, но крайният срок зависи от времето, уточниха от информационния център в комплекса. Там също имат гости от цяла Европа.

За Националния празник хотелиерите предлагат тридневни пакети за престой на половин цена. Две нощувки със закуски и вечери и ползване на сауна в тризвезден хотел излизат сто лева за двама човека. В хотел с четири звезди същият пакет излиза по 47 лева на човек на ден, като офертата включва и превоз до ски пистите.

Престой на база ол инклузив също излиза съвсем тънко в края на сезона. Само 44 лева струва престоят на ден, като към екстрите, освен висококатегорийното обслужване, влиза също така ползването на закрит басейн и два вида сауни.

Класация на сайта за пътувания TripAdvisor, в която бяха включени 41 дестинации, показа, че Банско е най-евтиният курорт в Европа.

Според проучването на сайта един ден, който включва едно хранене, една бира и една нощувка в хотел, струва средно 124.34 евро. Средната цена за наем за ски, обувки и щеки е 10.67 евро на човек. За едно хранене били необходими средно 3.72 евро.