Щатската инвестиционна банка продължава да съветва инвеститорите да купуват китайски акции, които са най-губещи в световен мащаб през тази година.

От банката дават като основание за тези си очаквания най-ниските финансови оценки от десетилетие за китайските акции, сравнени с оценките на техните основни конкуренти.

„Предвид цените на акциите в Китай и тяхната корекция, все още смятаме, че са налице перспективи пред пазара в страната“, коментира Кингер Лау, стратег в Goldman Sachs, цитиран от Bloomberg. Той прогнозира, че китайският индекс, отразяващ представянето на водещи китайски компании, ще се повиши до 12 000 пункта в следващата една година, или ръст от 24% спрямо настоящите нива.

Това е понижение на прогнозата на финансовата институция от декември, когато очакваха индексът да се повиши до 13 600 до края на настоящата година.

Индексът, следящ представянето на китайските компании, в Хонконг е загубил 10% през тази година, вледствие на опасенията за забавяне на китайската икономика.

Индексът се търгува с рекорден дисконт от 45% спрямо MSCI All-Country World Index. Това е най-големият дисконт от десетилетие насам, посочват анализаторите от финансовата институция.

Китайските лидери се опитват да балансират икономиката на страната, което е свързано с мерки, забавящи ръста на втората световна икономика. Факт е вече първата банкрутирала публична компания в страната - Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology Co..

Индексът Hang Seng China се търгува при съотношение 1.1 пъти нетните активи на компонентите си, на фона на съотношението от 2 за индекса,т следящ глобалните световни финансови пазари.