Най-големият презастраховател в света Munich Re обяви, че печалбата на компанията през тази година се очаква да се понижи с 9.1% на фона на спада на цените в застрахователната индустрия.

От компанията очакват печалба в размер на 3 млрд. евро за тази година (4.2 млрд. долара) в сравнение с отчетени 3.3 млрд. евро положителен резултат през 2013 г. От Munich Re също така обявиха планове за обратно изкупуване на акции за 1 млрд. евро преди годишното събрание на акционерите през 2015 г.

Презастрахователите увеличават средствата, които връщат на акционерите, на фона на стабилното финансово състояние и по-ниските от средните загуби от природни бедствия. Допълнителните капитали свалиха цените на застраховките Имущество и Злополука с 11% през януари, според Гай карпентър от Marsh & McLennan Cos.

През януари когато Munich Re е подновила “малко повече от половината” от презастрахователните си договори извън животозастраховането, цените са паднали с около 1.5%.

Munich Re обяви през миналия месец, че планира да увеличи дивидента си за 2013 г. от 7 на 7.25 евро, след като печалбата за четвъртото тримесечие бе по-голяма от очакваното. Миналата година компанията обяви планове за обратно изкупуване на акции за 1 млрд. евро до общото събрание на акционерите, което ще се проведе на 30 април.