Въпросът за престъплението и наказанието е получил неочакван отговор в следващите няколко истории. Във всички случаи- съдията е предпочел да прояви творчество, определяйки наказанията:

Тийнейджъри, които бяха принудени да минат през града на магаре в знак на извинение

Главен съдия на съдилище в град Пенсилвания, в щата Охайо на име А. Чиконети е широко известен с необичайните си присъди в САЩ. Така, през 2003 г. двама тийнейджъри от село Фейрпорт Харбър откраднаха статуя на Младенеца, която била част от скулптурата за коледен спектакъл. Съдията постанови, че двамата трябва да преминат по улиците на града на магаре с табела с надпис "Молим за извинение за магарешката постъпка." 19-годишните Джесика Ланг и Брайън Патрик също така трябваше да възстановят статуята на свои разноски и да минат консултации за наркотична зависимост. В допълнение, те получиха на 45 дни общественополезен труд.

Тийнейджърът, който бе осъден на десет години църквата

17-годишно момче от щата Оклахома САЩ бе осъдено за убийство с утежняващи вината обстоятелства: той предизвикал катастрофа, шофирайки в нетрезво състояние, при което един от спътниците му загива. Вместо да се изпрати Тайлър Алредо в затвора, съдията го осъди да присъства на всички църковни служби през следващото десетилетие. И това не е всичко. Съдия Майк Норман постанови десетгодишна условна присъда, по време на която нареди на тийнейджърът да завърши успешно колеж и училището за заварчици, ежегодно да се подлага на тестове за наркотици и алкохол и да носи на ръката си гривна за електронен мониторинг за наркотични и алкохолни вещества, да посещава програмата за предотвратяване на шофиране в пияно състояние Victims’ Impact Panel и, разбира се, да ходи редовно на църковни служби през тези десет години.

Двадесет и пет годишен испанец,задължен да напусне дома и да си намери работа

Двадесет и пет годишен испанец бе задължен от съда да напусне бащиния си дом и най-накрая да си намери работа. Това се случи, след като той подаде жалба в съда в Малага, Андалусия, срещу родителите си, които му спрели джобните, и оцени страданията си на 400 долара месечна компенсация.

Вместо победа младежът бе сполетян от съдебно решение, което го задължаваше в рамките на 30 дни да напусне дома на родителите си и да започне самостоятелен живот.

Жена бе осъдена да прекара пет Коледи в затвора

Мошеничката Берина Йанг е осъдена за измама с шофьорска книжка за нелегални имигранти. Съдът постанови, че всяка Коледа в продължение на пет години тя трябва да прекарва в затвора. Това прави общо три дни годишно. Целта на присъдата била да се накарат провинилите се да помислят какво ще им се случи, ако продължават да се занимават с незаконни дейности.

Съдия задължи майка да подстриже дъщеря си направо в съдебната зала

Макар да бе много разгневена, майка на 13-годишна тинейджърка се наложи да изпълни нареждането на съда, за да намали присъдата на дъщеря си. 13-годишната Кейтлин Лопан и нейната 11-годишна приятелка бяха осъдени за хулигански действия спрямо тригодишно момиченце в ресторант на Макдоналдс. Двете купили ножици буквално от съседния магазин и остригали дългите къдрици на детето. Съдът постанови по 30 дни домашен арест, парична компенсация за жертвата и общественополезен труд. Срокът на наказанието за Лопан можеше да бъде намален от 276 часа на 150 часа труд, ако майка ѝ я подстриже направо в съда до определената от съдията дължина. Макар да бе възмутена, майката изпълни условието за намаляване на присъдата.

Музикален фен, който бе принуден да слуша 20 часа класическа музика

Андрю Вактор бе глобен със 150 долара, защото слушал твърде силна рап музика в колата си. Въпреки това, съдията предложи да намали глобата до 35 долара, ако ответникът прекара 20 часа в слушане на класическа музика - Бах, Бетовен и Шопен. Така съдията искал да покаже на 25-годишния мъж какво изпитват хората, докато слушат музика, която не харесват. След 15 мин слушане на класика, Вактор решил да плати пълни размер на глобата.