Цената на апартаментите в Манхатън вече е на ново рекордно ниво.

Средната продажна цена на апартаментите в Ню Йорк е скочила с 15% през първото тримесечие на годината до 1 773 523 долара, според доклад на Douglas Elliman Real Estate и Miller Samuel. Средната цена на квадратен фут пък е скочила с 16% до 1 363 долара (14 671 долара за кв. м.)

Докладът показва, че цените на скъпите имоти продължават да растат, но също така, че пазарът на ултралуксозни жилища вече може би прегрява, пише CNBC.

Непродадените апартаменти скачат с 19% за първото тримесечие за целия пазар. В момента части от Манхатън са превърнати в огромни строителни площадки за гигантски стъклени кули с апартаменти, а още повече апартаменти се очаква да излязат на пазара по-късно през тази година и през следващата. Предлагането на новопостроени апартаменти е скочило с 55% за изминалото тримесечие.

Джонатан Милър, президент на оценителската компания Miller Samuel, твърди, че в момента предлагането на пазара на непродадените апартаменти на цена 10 млн. долара или повече е за две години напред. Тези нива са "сравнително типични" за луксозния сектор на пазара според него. Милър обаче предупреждава, че повечето апартаменти, които се строят в Манхатън в днешно време, са луксозни имоти с цена 3 млн. долара или повече, така че предлагането се очаква да нарасне.

Засега търсенето е голямо, казва Милър. Заможните купувачи от Европа, Китай и Бразилия продължават да прииждат. Дори и ако част от руснаците се оттеглят на фона на кризата около Крим, търсенето от страна на останалите купувачи ще компенсира това, смятат брокери.

"Търсенето не се променя" според Милър. "Всъщност, колкото по-голяма несигурност има в останалата част на света, толкова по-голяма е вероятността към Ню Йорк да има по-голям интерес."