Ако се чудите колко адаптивен може да бъде човекът, сега можете да проверите. Тези селища са се появили на най-невероятни места – високо над земята или под нея, сякаш да покажат, че няма невъзможни неща.

Вижте още: Най-екстремните забележителности в света

Ал Хаджар, Йемен

Този град стена е построен на върха на скала в планините на Западна Йемен, провинция Сана. Историята на това място е толкова стара, че дори и хората тук не знаят, кога са пристигнали първите заселници.

Сюанкун Сай, Китай

В Китай има пет най-свещената планина. Планината Хен се намира в провинция Шанси и е една от тях. Тук се намира манастирът Сюанкунсай, което буквално се превежда като "манастир във въздуха". Казват му още Висящия манастир. Това място представлява интерес не само за историците, но и за архитектите.

Кападокия, Турция

Това странно място се счита за едно от най-старите, които хората са обитавали без прекъсване. В момента там живеят около 2500 души, най-често в манастири и църкви. Сред забележителностите на Турция Кападокия е една от най-посещаваните места.

Метеора, Гърция

В сърцето на Гърция, Метеора буквално означава "скала във въздуха." На върха на стълбовете, на до 600 м височина, са били построени шест манастира. Според преданията тези скали били открити от отшелници, а скоро след това се появили първите храмове.

Сетенил де лас Бодегас, Испания

Сетенил де Лас Бодегас е град с 3000 жители, които буквално живеят под скала. Днес градът е популярна туристическа дестинация, която привлича хора от цял свят с уникалната си архитектура.

Касиер за Пенедо, Португалия

Буквално името се превежда като "каменна къща." Обектът се намира в планините Фави, Северна Португалия. Тази къща е построена през 1974 г. от инженер, вдъхновен от красотата на околния пейзаж. Поради своята изолация къщата често е обект на вандализъм и плячкосване. В същото време необичайният дизайн привлича много туристи, които надничат в прозорците и се опитват да влязат вътре без разрешение.

Понте Векио, Италия

Понте Векио, или Старият мост, се намира във Флоренция на река Арно. Този мост е построен през 1345 г. Той е един от малкото мостове, върху който има жилища, магазини и кафенета.

Матмата, Тунис

Това място се намира 355 километра южно от столицата Тунис. Местните хора изкопали дълбоки дупки в земята, а след това и тунели между тях, създавайки подземно селище. Този древен град изглежда датира още от Пуническите войни. Неговото съществуване е останало непроменено почти до 1960-а.

Княжество Сийленд

Това необичайно място е в неутрални води, близо до Британските острови. Някои изследователи наричат непризнатата държава Сийленд, най-малката в света. В действителност, това е просто един стар морски форт. Историята е следната: възползвайки се от факта, че фортът е намирал по онова време в ничии води, майор на име Рой Бейтс обявява независимост и прекръства форта на Княжество Сийленд. Княжеството не е признато от нито една държава. В кратката си, но славна история то обаче води няколко „войни“ срещу британци, германци и холандци.

Джон о Круп

Това е почти най-северната точка на Великобритания. Мястото е особено популярнo през лятото.

Вижте още: Десет крайни точки на Земята