Инвеститорските опасения, свързани с финансовите оценки на S&P 500, се допълват от факта, че индексът навлиза в най-лошия от историческа гледна точка период на така наречения „президентски цикъл“.

Средното представяне на индекса в години като настоящата от президентския цикъл се отличава с понижение от 2.5% през второто и 0.3% през третото тримесечие на годината.

Обикновено в този период на „президентския цикъл“ несигурността за финансовите пазари се повишава, като политиките на президента във все по-голяма степен се поставят под въпрос.

Трудно е за анализаторите да прогнозират какъв ще е ръстът на щатската икономика, предвид изненадващо студеното време в САЩ през първите месеци на годината.

„Икономическата картина е облачна, картината за лихвите е неясна, оценките на компаниите са замъглени“, коментира Малкълм Полей от Stewart Capital Advisors LLC, цитиран от Bloomberg. “Това, в съчетание с трудния политически сезон, води до изключително труден пазар“, допълва специалистът.

В нормална година инедксът S&P 500 се понижава през второто и третото тримесечие в 38% от случаите. В година като настоящата, или в средата на президентския мандат, спад през второто и третото тримесечие се наблюдава в 60% от случаите.

Най-лошото представяне на S&P 500 за шестте месеца от средата на президентския мандат е било през 1974 година, когато индексът се е понижил с 32%.

След ръстът от близо 30% в широкия индекс, повишението на показателя започва да се забавя.

От края на март компаниите, чиито резултати са най-малко обвързани с икономическия ръст, са се повишили с най-много. Акциите на енергийните компании са нараснали с 2.6%, докато тези на финансовите и здравеопазващите компании са се понижили с над 3%.

Опасенията за сериозно повишение при финансовите оценки на щатските компании са друг сериозен мотив в полза на разпродажбите. Съотношението цена-печалба за индекса S&P 500 се е повишило с 24% през последните две години до 17.