Карлос Слим затвърди позициите си на европейския телекомуникационен пазар, след като държавната холдингова компания ÖIAG одобри споразумение, според което Слим ще придобие контрол над Telekom Austria.

Притежаваната от Слим América Móvil има дял от 27% в Telekom Austria, а ÖIAG има 28%.

Според австрийското законодателство сега те трябва да отправят оферта за останалите акции.

América Móvil съобщи, че нейната дъщерна компания Carso Telecom ще предложи 7.15 евро за акция, което е със 7.5% над цената на затваряне на акциите в сряда (23 април) – 6.65 евро.

Това ще струва на мексиканската компания 1.4 млрд. евро.

Според споразумението между America Movil и ÖIAG, което ще в сила в следващите 10 години, делът на австрийския холдинг в компанията ще падна до 25% плюс една акция.

ÖIAG си запазва правото да номинира председател на борда на управителите.

От América Móvil също така съобщиха, че ще гласуват и участват в увеличение на капитала от 1 млрд. евро, с което ще се цели да се осигурят средства, които Telekom Austria да инвестира в 8 централни и източноевропейски държави, в които компанията оперира.

Споразумението с ÖIAG е постигнато след месеци преговори. То е успех за Карлос Слим, който се стреми да увеличи присъствието си на телекомуникационния пазар в Европа от 2012 година насам, когато купи дялове в Austria Telekom и холандската KPN.

Миналата година América Móvil се отказа от придобиване на KPN на стойност 7.2 млрд. евро.

Сделката за Telekom Austria е била подписана в сряда, като е била на косъм от провал, защото някои от членовете на борда на директорите на ÖIAG са бойкотирали срещата и е имало опасност от липса на кворум. Бордът е събрал нужния кворум късно вечерта.

С тази сделка Карлос Слим ще стане и собственик на Мтел, тъй като българският оператор е под контрола на Telekom Austria.