През миналата година екипът на Profit.bg ви запозна с пени акциите, търгувани на Българската фондова борса.

Основният въпрос днес е дали можем да изкараме пари от подобна инвестиция? Погледнато статистически това наистина е добра възможност, но трябва да отбележим, че и доста рискова.

Какво обаче се случи от началото на годината с акциите, търгувани на Българска фондова борса, чиято цена варира от 1 до 10 стотинки.

ЦБА Асет Мениджмънт

Акциите на компанията стартираха 2014 г. на ниво от 0.043 лв. за брой. Днес по позицията са прехвърлени малко над 5000 лота на цени между 6 и 7 стотинки за брой, или иначе казано с над 50% от нивата в края на 2013 г.

Проблемът както при ЦБА Асет Мениджмънт, така и при другите подобни компании е невъзможността да купим голям брой акции. Така например в момента има предлагане на 0.079 лв. на общо 12 000 броя, както и 1000 акции на 0.198 лв. за лот.

Холдинг Пътища

Малко над 100 000 акции се прехвърлиха от Холдинг Пътища от началото на днешната търговска сесия. Минимумът днес е 0.062 лв. за брой, а максималната цена – 8 стотинки.

В началото на месеца книжата на лидера в пътното строителство от близкото минало се търгуваха дори и по 2.5 стотинки, което е доста добра доходност дори и за спекулантите на родния пазар.

Миналата година акциите на холдинговото дружество се търгуваха на цена от 5 ст. за брой.

Фонд Имоти АДСИЦ

Активността по позицията днес също, подобно и на Холдинг Пътища, е висока. При прехвърлени над 60 000 акции, цената отчита ръст до 6.4 стотинки, спрямо 4 ст. в края на 2013 г.

Преди броени дни стана ясно, че изпълнителният директор на дружеството Веселин Генчев е продал 3% от книжата си.

Енергони

Акциите на Енергони са най-евтините на Българска фондова борса. Тяхната цена в края на 2013 г. е едва 6 десети от стотинката или 0.006 лв. за брой. Още в първите работни дни на 2014 г. по позицията има сделки и на 0.005 лв. за брой.

Максимумът през 2014 г. е от 0.018 лв. за брой (26 февруари), а днес цената варира от 0.008 до 0.009 лв. за лот.

Мостстрой

Ето и един пример за губеща инвестиция. Книжата на Мостстрой приключиха 2013 г. на 0.06 лв. за брой, докато последната сделка е на едва 0.017 лв. за брой.

Изводи:

Търговията с подобни книжа е винаги рискова и не винаги може да донесе очакваният от нас доход. В повечето случаи тя е или за играчи с дългогодишен стаж в търговията на Българска фондова борса, или за хора, разполагащи с малко свободен капитал.

Какъвто и да е вашият случай, екипът на Profit.bg Ви препоръчва преди да пристъпите към подобни сделки първо да се информирате за последните новини около компанията и да се запознаете с последните публикувани отчети. Част от компаниите са листвани на алтернативния пазар – basemarket.bg

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа